Kovačevski istakao: Osnivanje zajednice albanskih opština neprihvatljivo

27.02.2023. | 14:49

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je predlog za formiranje zajednice albanskih opština u ovoj državi neprihvatljiv, neozbiljan, neevropski i neamerički.

Kovačevski je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše ovu ideju koju je pokrenula partija Albanaca – Alternativa.

“Juče smo reagovali i kao politička stranka, da je to neozbiljna ideja. Odnosi u našoj zemlji riješeni su Ohridskim okvirnim sporazumom, koji su potpisali predstavnici svih političkih partija – i Makedonaca i Albanaca, a koji garantuju SAD i Evropska unija”, rekao je Kovačevski.

Pojasnio je da je osnov tog sporazuma da Sjeverna Makedonija danas predstavlja primjer suživota i ostvarivanja prava svih etničkih zajednica u državi.

“Na osnovu tog sporazuma u našoj zemlji izgrađene su institucije za zaštitu i unapređenje prava manje zajednice na najvišem nivou u odnosu na sve druge zemlje u Evropi”, rekao je Kovačevski, koji je u Gostivaru dodijelio ključe socijalnih stanova.

On se osvrnuo na Briselski sporazum koji su potpisali Beograd i Priština, koji, između ostalog, predviđa obavezu albanske strane za formira Zajednicu srpskih opština i pojasnio da je riječ o aktu koji su potpisale, kako je rekao, dvije strane i koji rješava probleme koji su postojali u prošlosti.

“Mi smo ovdje zajedno uredili svoja prava, kako ćemo živjeti i kako ćemo napredovati i na osnovu toga smo postali članica NATO, zemlja koja pregovara sa EU, a bezbjednost i stabilnost naše zemlje je na takvom nivou”, rekao je Kovačevski i istakao da one koji zagovaraju taj prijedlog, smatra da su ili neobaviješteni ili, kako je rekao, “nisu na pravi način razmotrili sporazume kojima se rješavaju identitetska pitanja na Balkanu, prenosi Tanjug.

“Moraće malo više da se udube u to kako se rješavaju problemi u Sjevernoj Makedoniji”, rekao je Kovačevski prenio je portal skopskog Kurira.