Korona muke! Hitna u druge gradove vozi i po sedmoro zaraženih pacijenata odjednom

Jedino Hitna pomoć ima ekipe osposobljene za transport pacijenata iz jedne bolnice u drugu, iz jednog grada u drugi i ne postoje posebne ekipe za taj posao.

Kada dobiju poziv, oblače zaštitna odjela i kreću.

Postoje trijažni centri – Infektivna klinika i Bežanijska kosa. Oni upućuju pacijente tamo gdje ima mjesta.

U početku to su bili Arena, Infektivna klinika, Insitutut za reumatologiju, a u prethodnih desetak Pančevo, Smederevo, Mladenovac, Niš, Niška banja, Sokobanja i Vrnjačka banja.

Kada su pacijenti na kiseoniku, dodaju u Hitnoj pomoći, mora da ide cijela ljekarska ekipa. Uvijek se gleda da to ne bude samo jedan pacijent, nego dva-tri, a kada su sa lakšom kliničkom slikom i po sedmoro.

U takvim situacijama pacijenti čekaju nekoliko sati. Drugačije se ne može, jer, primjera radi, za transport do Vrnjačke Banje i povratak potrebno je i do sedam sati.

“Što se tiče transporta to su lakši pacijenti koji nemaju veće tegobe, ali jednostavno zahtijevaju prevoz, jer možda je sve u redu sa analizama, ali rendgen pokazuje nešto drugo, pa da ne dođe do gušenja”, navodi za RTS dr Sergej Pantić, pomoćnik direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Pojedini pacijenti, ipak, izaberu da ih vozi neko od članova porodice.

U Hitnoj pomoći kažu da za 24 sata u Beogradu obave oko 30 prevoza, a do bolnica u drugim gradovima i do 120, zavisi od dana. Opreme imaju dovoljno. Međutim, i među zaposlenima ima bolesnih: 30 ljekara, 20 vozača i više od 30 medicinskih tehničara.

Ostavite komentar: