Konte u tužilaštvu zbog tragedije u Lombardiji

Italijanski premijer Đuzepe Konte danas odgovara na pitanja tužilaštva povodom neuvođenja blokade u dva grada u Lombardiji, koja je postala najveće žarišta epidemije virusa korona u ovoj zemlji.

LJekari i virolozi su rekli da je kašnjenje od 14 dana u uvođenju blokade u Alzanu i Nembru omogućilo da se virus proširi na Bergamo, gdje je stopa smrtnosti u martu bila povećana za 571 odsto u odnosu na prosjek u prethodnih pet godina.

Glavni tužilac Marija Kristina Rota došla je sa pomoćnicima u premijerovu kancelariju u Rimu.

Očekuje se da će ona, pored Kontea, ispitati i ministre zdravlja i unutrašnjih poslova. Tokom prethodnih dana, Rota je razgovarala sa šefom Vrhovnog instituta za zdravlje, prenio je AP.

Do danas niko nije bio pod istragom i u ovom ternutku nije jasno da li je moguće pripisati kriviču odgovornost zvaničnicima zbog odluka koje su donijeli ili nisu donijeli povodom epidemije.

Jedan od ciljeva istrage je da se utvrdi da li su vlada u Rimu ili administracija u Lombardiji uspostavili takozvanu “crvenu zonu” oko pomenuta dva grada.

Iz Konteove kancelarije ranije je saopšteno da takva odluka spada u nadležnost regionalnih vlasti i da su ostali regioni sami uveli “crvene zone”.

Srna

Ostavite komentar: