Konfuzija na političkoj sceni tzv. Kosova

Ramuš Haradinaj, koji čeka tumačenje ustavnog suda o statusu vlade nakon ostavke koju je podnio, pozvao lidere stranaka vladajuće koalicije na konsultacije.

Tzv. kosovski premijer u ostavci je 19. jula podnio neopozivu ostavku nakon što je iz Specijalnog tužilaštva u Hagu dobio poziv za saslušanje, u svojstvu osumnjičenog, za zločine koje su počinili pripadnici OVK na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Haradinaj je u ponedeljak na konferenciji za novinare negirao da je taj njegov čin bio “politička kalkulacija”, za šta ga je optužio koalicioni partner inače predsednik tzv. kosovske skupštine Kadri Veselji.

Haradinaj je rekao da je to učinio da bi, kako je kazao, “spasao državu”. Dodao je da je na konsultacije pozvao predsjednike DPK I NISME Kadrija Veseljija i Fatmira Ljimaja. Takođe je potvrdio da je ustavnom sudu uputio zahtjev za tumačenje uloge vlade u situaciji nastaloj nakon njegove ostave.

Istovremeno je, kazao je, “zamolio predsjednika (Hašima Tačija) i političke stranke da ne odlažu raspisivanje vanrednih izbora”. Rekao je i da njegova Alijansa za budućnost Kosova podržava raspuštanje parlamenta, ali da to, kako kaže, nije učinjeno jer tzv. kosovski ustav ne precizira šta se dešava kada premijer podnese ostavku.

S druge strane, Veselji, koji smatra da je Haradinajeva ostavka “politička kalkulacija”, zahtjeva raspuštanje skupštine i određivanje datuma održavanja izbora, uz ocjenu da su oni neizbježni.

Veselji je rekao da će preuzeti inicijativu da sazove sjednicu, što je, kako je naveo, njegova ustavna odgovornost, a na toj bi sjednici dvotrećinskom većinom trebalo da bude donijeta odluka o njenom raspuštanju, prenosi RTK2.

Prema njegovim riječima, postoje dvije opcije za zakazivanje izbora – sastanak političkih stranaka s tzv. kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem ili da skupština odluči o sopstvenom raspuštanju.

– Pozvao sam kolege iz političkih stranaka da se okupe u skupštini, da se dogovorimo o raspuštanju, a trebalo bi da se dogovorimo i o datumu izbora – rekao je Veselji za RTK, poslije sastanka Upravnog vijeća DPK.

U vezi sa pozivom odlazećeg premijera privremenih institucija Ramuša Haradinaja političkim strankama na konsultacije, Veselji je rekao da se one tom pozivu neće odazvati, navodeći da je ostavka bila želja Haradinaja, prenosi SrpskaCafe.

Ostavite komentar: