Kon zabrinut: Očekujemo porast broja zaraženih nakon Božića

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da se može očekivati da poslije Božića dođe do blagog porasta broja slučajeva korona virusa.

“Mislim da je i sam doček Nove godine, to jest, to što ga nije bilo u organizovanom smislu, znatno usporilo ovaj virus. Tu nema dileme. Bilo je malo opuštanja tokom nekih lijepih dana. Može se očekivati da poslije Božića dođe do nekog blagog porasta, mada je u Beogradu već nastao taj blagi porast, vidi se da brojke opet malo rastu”, rekao je Kon za TV Hepi.

Prema njegovim riječima, ne može se očekivati da će “krivulja” drastično da padne, jer nije bilo totalnog zatvaranja, a to je jedini način da tako drastično padne.

“Takva je odluka donijeta, nismo imali ograničenje kretanja. Ukupno gledano, sa ove distance, mislim da je to racionala odluka, iako je to medicinski dio Kriznog štaba predlagao još 13. decembra, za period od 18. do 3. januara. Neki misle da to nije ni pomenuto, a davali su iste prijedloge. Jasno je da su ove mjere rezultat delovanja medicinskog i ekonomsko-političkog dijela Kriznog štaba”, rekao je Kon.

Kon je, kako prenosi Telegraf, rekao da je činjenica da je sve veći broj ljudi imun na virus.

“Nadam se da će vakcina početi ‘energičnije’ da pristiže, a da ćemo mi biti vrlo brzi u njenom korišćenju. Moramo da budemo pripremljeni za efektivno sprovođenje imunizacije. Čuo sam da ce da se prave nedeljni planovi imunizacije, što je vrlo dobro”, rekao je Kon.

Ostavite komentar: