Kon objasnio kako se širi korona: Tokom glasnog pjevanja jedna osoba može da zarazi 15

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji još nesigurna, jer je virus prisutan i velika je osjetljivost populacije.

“Situacija je povoljnija nego što je bila, ali je malo vjerovatno da ćemo se spustiti na nulu. Beograd je u jednom danu imao sedam potvrđenih slučajeva, što je najmanje od 1. juna kada je imao četiri novozaražena”, rekao je Kon za TV Pink.

On je naveo da se situacija stabilizuje, ali da je daleko od toga da se ljudi mogu opustiti.

Govoreći o organizovanju koncerata, on je rekao da je jedna situacija kada se sjedi, sluša muzika i nosi maska, a da su pritom slušaoci na udaljenosti jedni od drugih.

“Kod pjevanja udaljenost treba da bude veća. Kod jakog pjevanja uz glasnu muziku, virus se u vazduhu održava. Tu jedna osoba može da zarazi 15 osoba”, rekao je Kon.

Govoreći o početku školske godine i to što je virus pojavio kod jednog učenika u školi, on je rekao da će virus sigurno ući u škole, da tu nema zablude, jer virus niko nije zaustavio.

On je naveo da je čitav razred i učiteljica prešli na onlajn nastavu i da to neće imati posljedice po ostale učenike u razredu, jer su djeca nosila maske, poštovali ostale mjere zaštite.

“Ovo je pokazalo da sistem funkcioniše. Više i energičnije moraju u svemu da učestvuju lokalni zavodi za javno zdravlje. Ovo je situacija koja može da se očekuje u bilo kom odjeljenju”, naveo je Kon.

Navodi da ga najviše brinu srednješkolci, koji ne nose maske.

“Kontaktirao sam sa ministrom Šarčevićem. Treba shvatiti mladost, i mora se raditi sa tom djecom”, naveo je on.

Ostavite komentar: