Komšije u šoku zbog stravičnog zločina: Nisam mogao vjerovati, šta su mu djeca kriva

Harald Kopic (56), koji je osumnjičen da je ubio svoje troje djece, pa pokušao da izvrši samoubistvo, biće uhapšen kada ga otpuste iz bolnice. U međuvremenu isplivavaju novi detalji i saznanja o njegovom stravičnom zločinu koji je šokirao cijeli region.

Stravičnu poruku pod okriljem noći na Fejsbuku uočili su Kopicovi prijatelji iz Hrvatske i inostranstva te su, očito poznajući njegov karakter i da bi možda mogao sebi da naudi, alarmirali policiju koja je odmah pohitala do urbane vile u Mlinove.

Nažalost, bilo je prekasno. Prizor, nakon što su oko 2 ujutro obili vrata stana na drugom spratu zgrade, sledio ih je. U mraku u spavaćoj sobi zatekli su mrtvo tijelo četvorogodišnjeg dječačića dok su u dnevnom boravku pronađena mrtva tijela sedmogodišnjih blizanaca.

A u neposrednoj blizini nalazio se i Kopic koji je odlučio sebi da presudi najvjerovatnije većom količinom tableta. I dok za njegovo troje dječice, nažalost, nije bilo spasa te je Hitna pomoć mogla samo konstatovati smrt, on je u teškom stanju prevezen u KBC Sestre milosrdnice. Kopicova bivša supruga, koja mu je za vikend omogućila druženje s djecom kao i svaki put dosad nakon što su njihov brak poljuljali neslaganje i bračne razmirice, za stravičnu je vijest saznala u Neumu.

Upućeni u slučaj kažu za Jutarnji list da je u četvrtak uveče majka s dječicom komunicirala. Djeca su bila na terasi balkona, veselila se i igrala, a razgovor s majkom ih je razveselio, kažu svjedoci. No ta radost, kako se poslije pokazalo, bila je kratkog vijeka. Veselje da su s ocem ubrzo je splasnulo nakon što je u petak oko 21 sat Kopic, pušeći na balkonu cigaretu, povisio ton nekoliko puta zaredom. Na koga? Svjedoci kažu da im nije poznato.

Zamišljen i nervozan

“Komšija je često bio tih i zamišljen na tom balkonu. Stalno je pušio, a djeca su se uveče veselila i svako malo istrčavala na balkon. Ništa nije izgledalo čudno. Vidjelo se kako dječje majice stavlja na vješalice. Izgledalo je kao da ih valjda požuruje na spavanje jer se čulo da im na engleskom govori ‘spavanje, spavanje, spavati idemo’. Miješao je engleski s hrvatskim i nije se skidao s mobilnog telefona. Nikome ni na kraj pameti nije bilo da bi ovakav zločin bio kadar učiniti. Bio je drukčiji otac, kažu komšije, u park ih je ili u šetnju uvijek vodio u odjelu i kravati da bi ih onda grdio zašto su ga zaprljali. Kao porodica su, inače, djelovali skladno, pa i kad su mu nastavila dolaziti djeca zaista se činilo da živi za tu djecu”, kaže za Jutarnji jedna od komšinica Kopicovih.

Drugi komšija dodaje da razmere strahote nije znao sve dok “ujutro nije ugledao i mrtvačka kola u koja unose tijelo za tijelom”.

“Brojao sam i nisam mogao vjerovati šta vidim. Pa, šta su mu djeca kriva? Ne možemo niti pojmiti kako je sad uopšte toj majci koja je na povjerenje dala svoju djecu jednom običnom psihopati”, zaključio je komšija dok su mu suze navirale na lice.

Ne poznaju ga

Neke od osoba koje je Kopic spomenuo u svojoj oproštajnoj poruci su kontaktirane od strane novinara, ali neki kažu da ga uopšte ne poznaju, a neki dodaju da su samo čuli za to ime ali nisu ni u kakvim odnosima. Djevojka koja ga je pak, kako tvrdi Kopic, ostavila zbog bivše supruge, ugasila je društvene mreže i mobilni telefon, očito ne želeći išta da komentariše.

Komšije tvrde da je ta zgrada, u kojoj je počinjen svirepi zločin, “ukleta”. Stanove u zgradi vlasnik nije uspio da proda pa se iznajmljuju. Za razliku od Kopicovih kod kojih, prema nekim informacijama, policija sve do juče nije postupala, prošle su godine intervenisali zbog komšinice koja je u trenutku rastrojenosti i svađe s ukućanima kroz prozor bacala namještaj.

Ostavite komentar: