Komandant Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva preuzeo odgovornost za incident

Komandant Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Mihael Križanec preuzeo je odgovornost za incident kada je vojni avion tokom probnog leta probio zvučni zid iznad Zagreba.

“Unaprijed nudim svoje izvinjenje za današnji događaj koji se dogodio na području zapadne Slavonije, Bjelovarsko-bilogorske i Krapinsko-zagorske županije i u širem području grada Zagreba”, rekao je Križanec.

On je pojasnio da je Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo danas i juče tokom dana radilo određene radove na avionima “mig 21” i da su uspjeli jedan avion dovesti u stanje da ide na probni let.

“Pokušali smo da najavimo taj probni let kroz sistem, ali je došlo do određenog propusta u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu te najava nije otišla na vrijeme”, naveo je Križanec.

On je dodao da ministar odbrane Hrvatske i načelnik glavnog štaba vojske apsolutno nemaju veze s ovim.

“Odgovornost je apsolutno na meni. Moji podređeni napravili su propust tako da nema potrebe politizovati ovaj događaj”, istakao je Križanec.

Kada je riječ o odgovornosti za propust, Križanec je naveo da ministar može razgovarati s njegovim nadređenim i da stoji na raspolaganju za sva pitanja u vezi sa njegovom odgovornošću.

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić ranije je zatražio hitan izvještaj od nadležnih u oružanim snagama nakon što je avion Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva tokom probnog leta u 12.17 časova probio zvučni zid, što je uznemirilo građane.

 

 

Ostavite komentar: