Kolona sjećanja: Obilježena 77. godišnjica proboja iz logora Jasenovac

Hrvatski premijer Andrej Plenković posjetio je danas spomen područje Jasenovac gdje se obilježava 77. godišnjica proboja posljednjih zatvorenika, dok je predsjednik Zoran Milanović prethodno odao počast žrtvama ustaškog logora ne želeći da bude u koloni s članovima Vlade.

Milanović je jutros sa delegacijom u podnožju spomenika “Cvijet” položio cvijeće i kamenčiće.

Zasebni dolazak objasnio je juče rekavši da ne želi da bude na komemoraciji s članovima Vlade, jer “u jednom trenutku ohrabruju ustašluk, a potom se prave da su liberali”, prenosi Indedž.

Zatim je najavio da će i iduće nedjelje biti u Jasenovcu uz Koordinaciju jevrejskih opština koje će počast žrtvama Jasenovca odati na Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Oni su svoj nedolazak na današnju komemoraciju objasnili nezadovoljstvom, jer vlast nije zabranila ustaške simbole.

Plenković je poručio da je osuda zločina u Jasenovcu izuzetno važna.

“Žao nam je svih koji su ovde poginuli. Važno je da za mlade generacije u našem obrazovnom sistemu osiguramo da mladi mogu na jasan način saznati i naučiti koliko se zlo događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Drago mi je da je omogućeno da ovdje bude toliki broj ljudi i da su na ovoj službenoj komemoraciji bili svi koji su pozvani. Mi smo ovde kao i uvijek, službeno, s dostojanstvom i poštovanjem prema žrtvi”, rekao je on.

Dodao je da se i tu vide vrijednosti kojima je izgrađena savremena Hrvatska.

Plenković je dodao da ne želi da komentariše, kako je naveo, besprizorne izjave koje je predsjednik Zoran Milanović ranije danas dao u Jasenovcu.

“Mi radimo svoj posao odgovorno, u interesu hrvatskih građana. Neki drugi koji imaju puno vremena ne rade to, rekao je Plenković.

Ostavite komentar: