Kolinda Grabar-Kitarović: Nemam namjeru komentarisati Mektićeve “politikantske konstrukcije”

Kabinet predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u četvrtak je poručio da nema namjeru komentarisati “politikantske konstrukcije” ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine koji je rekao da je SOA pokušala angažovati pripadnike selefijskog pokreta za prenošenje oružje i eksploziva, dok je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova objavilo kako je cilj tih tvrdnji ugrožavanje uspješne saradnje dviju država.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektićustvrdio je u srijedu kako su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane grupe radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice o hiljadama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Kabinet predsjednice RH u četvrtak je kazao kako “nema namjeru uopšte komentarisati ove zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije”.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH istaknulo je kako “u cijelosti neosnovane i krajnje tendeciozne tvrdnje očito imaju za cilj dovesti u pitanje uspješnu saradnju dviju država na području borbe protiv terorizma te negativno uticati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i BiH, kao dvije susjedne i prijateljske države”.

Ministarstvo susjedne države dodaje kako Hrvatska kao članica Ujedinjenih naroda, Evropske unije, NATO saveza i Vijeća Evrope ostaje u potpunosti opredijeljena po pitanju suzbijanju terorizma, u čemu će nastaviti sarađivati sa susjednim državama i međunarodnim partnerima.

 

Izvor:(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar: