Kocijančič: Brisel ponovo poziva na ukidanje carina

28.01.2019. | 17:37

EU ponovo poziva vlasti /samoproglašenog/ Kosova da ukine carine od sto odsto na robu iz /centralne/ Srbije, saopštila je portparol Evropske komisije Maja Kocijančič.

Ona je rekla da Brisel poziva Beograd i Prištinu da nastave sa dijalogom.

“Brisel očekuje da /samoproglašeno/ Kosovo ukine carine. Pozivamo i Beograd i Prištinu da nastave dijalog”, istakla je Kocijančičeva.

Uprkos pritisku iz EU i SAD, koji ove carine vide kao kršenje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini /CEFTA/, vlasti samoproglašenog/ Kosova su saopštile da takse neće biti ukinute sve dok Srbija ne prizna /jednostrano proglašenu/ nezavisnost /njene južne pokrajine/, piše analitički centar za ekonomiju i socijalni razvoj “Imerdžing Јurop”.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo pozvao je 27. novembra predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da ukine povećane carine na robu iz centralne Srbije i BiH.

Institucije samoproglašenog Kosova uvele su 21. novembra carine od sto odsto na robu iz centralne Srbije i BiH. Ova odluka se odnosi čak i na robu stranih brendova koja se proizvodi u ove dvije zemlje.

Ministar trgovine i industrije samoproglašenog Kosova Endrit Šala izjavio je da uvođenje taksa “neće uticati na odnose sa tim zemljama”.

 

Izvor:(RTRS)