Ko bi se to još usudio! Hrabri Vladica uskočio u šaht sa zmijama, ne znajući šta ga čeka

Ukrotitelj zmija iz Vladičinog Hana, jedini hvatač gmizavaca u Srbiji  – Vladica Stanković, ne odmara ni u oktobru.

Stanković je intervenisao u Osnovnoj školi “Prvi maj”, u mjestu Vrtoguš kod Vranja. Kako je rekao, iz šahta je izvukao 15 neotrovnih zmija smukova.

“Riječ je o stepskim smukovima, inače zmijama neotrovnicama. U saradnji sa komunalnom policijom Vranja, izvukao sam dva velika i 13 malih smukova”, rekao je Stanković neposredno pošto je uspješno izveo ovu akciju.

Dok je Vladica radio svoj posao, među okupljenima, a pretpostavljamo da su radnici škole, zbijala se šala ko će od sad da ulazi u šaht, i ko više neće da pušta vodu. Nakon intrevencije, on je đacima ove škole održao kratko predavanje o tome koje zmije postoje na našim prostorima, kakve su po prirodi, i još jednom za ukazao koliko je značaj da se djeca informišu o ovoj temi.

On je u jednom od razgovora portal Telegraf objasnio, inače, da u Srbiji postoji deset vrsta zmija, a da su samo tri otrovnice.

“Ostale su bezopasne. U svim intervencijama koje sam do sad imao, od 100 odsto, u  2 do 3 odsto su bile otrovne. Najveći broj su zmije koje su neotrovne i koje uopšte ne ugrožavaju ljude. Strah kod ljudi pravi najveći problem. Otrovne su poskok, kao najveća otrovnica i u Evropi, takođe, imamo i u šarku, ali ona se nalazi na 600 metara nadmorske visine i slabije se nalazi, i imamo planinskog šargana, ali on se nalazi na Šar planini, i veoma rijko se može vidjeti… Sve su to zaštićene vrste zakonski, i ne bi trebalo da se ubijaju, jer treba da shvatimo koliko je njihov značaj u  prirodi”, objasnio je u avgustu Stanković i dodao da sve zmije koje uhvati u urbanoj sredini vraća u prirodu, piše Telegraf.

Stanković je sinoć, da podsjetimo, jednu zmiju izvukao iz automobila Vranjanaca. Ona im se prvo pojavila na haubi, a zatim se zavukla u karoseriju vozila.

Ostavite komentar: