Knežević rekao da osjeća sramotu zbog rezolucije o Srebrenici: Krivokapić ne može biti premijer

Poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je da osjeća sramotu nakon što je crnogorski parlament sinoć izglasao rezoluciju o Srebrenici i smijenio ministra pravde Vladimira Leposavića, te smatra da Zdravko Krivokapić ne može više da bude premijer.

“Građani koji su 30. avgusta glasali za promjene u Crnoj Gori sigurno nisu mogli da vjeruju da će devet mjeseci nakon toga dijelovi parlamentarne većine, Demokratska Crna Gora, URA Dritana Abazovića i Zdravko Krivokapić zajedno sa Demokratskom parijom socijalista (DPS) proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan”, poručio je Krivokapić u razgovoru za TV Prva.

On je rekao i da, iako je glasao protiv te rezolucije, osjeća izvesnu vrstu sramote i da želi da se izvini Srbiji i srpskom narodu jer smatra da jučerašnja odluka parlamenta nije stav većinske Crne Gore, a da se njom praktično vratio na vlast Milo Đukanović i njegova ideologija.

Knežević je naglasio da su premijeru Krivokapiću još prije glasanja poručili da ako rezolucija o Srebrenici i smjena ministra Leposavića budu izglasani zajedno sa DPS-om, on više neće imati podršku DF-a i da ga više neće ni formalno smatrati za premijera.

Poslanici DF-a su juče napustili parlament , a svojim koalicionim partnerima Bečiću i Abazoviću, Knežević je poručio da ako odustanu od pravljenja dogovora sa DPS-om i pokažu spremnost za povratak na izvorne i izborne programske principe postoji mogučnost za obnavljanje odnosa.

“Bilo kakvo ucjenjivanje i ponižavanje Srbije i srpskog naroda nije više opcija”, kaže Knežević koji dodaje “da su mjesecima unazad trpjeli nacionalna i identitenska i svaka druga poniženja od premijera Krivokapića i njegovih ministara koji povlači pogubne spoljnopolitičke poteze”, a jučerašnji događaji su, za njega, kulminacija svega toga.

Lider DF-a se nada da će imati priliku da razgovara sa liderima parlamentarne većine, prije formalnog zahtjeva za smjenu Krivokapića, ali da je stav njegove partije da on svakako ne može da ostane na mjestu premijera, pošto je nakon jučerašnjeg glasanja, kako kaže, izgubio savaki legitemitet.

Knežević je naglasio i da je legitimitet predsjednika skupštine Alekse Bečića, takođe, upitan pošto je njegova partija zajedno sa DPS-om glasala za rezoluciju.

On nije želio da spekuliše o mogućim nasljednicima Krivokapića, ali je rekao da u parlamentarnoj većini postoji veliki broj ljudi koji bi časno i odgovorno obavljali funkciju premijera.

“Ukoliko dogovora ne bude bilo, logičan put su novi izbori koje bi organizovala prelazna vlada, što bi bio posljednji prijedlog DF-a, pošto je to naša obaveza prema građanima koji su nam dali podršku i poverenje”, zaključio je Knežević.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smijenjen je u Skupštini Crne Gore, koja je sinoć većinom glasova usvojila i rezoluciju o Srebrenici, na prijedlog opozicione Bošnjačke stranke.

Ostavite komentar: