Knežević o Temeljnom ugovor sa SPC: Prvorazredni skandal Krivokapića

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je danas da je odbijanje i uslovljavanje premijera Zdravka Krivokapića da potpiše usaglašeni Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom “prvorazredni skandal” za šta on nema podršku.

Krivokapić, kaže Knežević, za to nema podršku mi DF-a, ni episkopija u okviru MCP, a ni glasača koji su im dali glas između ostalog i zbog toga da bi se regulisao odnosa države Crne Gore i SPC.

“Kad pomislite da Krivokapić ne može da napravi veći skandal, to se upravo dogodi… Teško da Krivokapić može da obavlja ovu funkciju tim prije što je on juče potvrdio da dolazi u Beograd da potpiše Temeljni ugovor…”, rekao je Knežević u magazinu Fokus B92 tv.

Knežević nije isključio mogućnost da se to dogodilo pod pritiskom drugih dijelova parlamentarne većine na Krivokapića, a vjerovatno, kako kaže, i nekih ambasada.

Podsjetio je da je Krivokapić do sada najavljivao potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC poslije Vaskrsa, kasnije je govorio da neki stavovi ugovora nisu usklađeni sa Ustavom Crne Gore, a juče je rekao da će potpisati taj dokument, da bi potom počeo da saopštava neka uslovljavanja.

“To najbolje govori o tome da (Krivokapić) nema namjeru da potpiše i da pokušava da prolongira potpisivanje kako bi udovoljio onima koji su na njega izvršili pritisak”, rekao je Knežević.

Dodao je da sada DF očekuje objašnje od Krivokapića, ali i od Dritana Abazovića i Alekse Bečića kako bi se vidjelo da li parlamentarna većin može da funkcioniše.

Podsjetio je da DF već neko vrijeme ukazuje da je aktuelnu vladu potrebno rekonstruisati ili izabrati novu.

Ostavite komentar: