Kirjakis Micotakis pobijedio na izborima: Zastupaću sve Grke, promijeniću zemlju

Lider Nove Demokratije Kirjakos Micotakis večeras je, poslije pobjede na vanrednim parlamentarnim izborima, obećao da će naporno raditi na tome da zastupa sve Grke.

“Premalo nas je da bismo ostali podijeljeni”, rekao je Micotakis, prenosi Katimerini.

Micotakis, koji bi sutra trebalo da položi zakletvu kao novi premijer Grčke, rekao je da je dobio snažan mandat koji će mu pomoći da promijeni Grčku i primjeni program o smanjenju poreza, otvaranju više radnih mjesta i privlačenju dodatnih investicija, navodi Rojters.

“Društvo je poslalo jasnu poruku u korist rasta, stvaranja radnih mjesta i bezbjednosti”, naveo je Micotakis dodajući da će se transparentnost i meritokratija vratiti u Grčku i da će se ta zemlja glasnije čuti u Evropi.

Micotakis je istakao da upravljanje zemljom preuzima svjestan svoje odgovornosti prema narodu, prenosi ANA.

On je poručio da na “presudu naroda” gleda sa skromnošću i poštovanjem.

Micotakis je rekao da neće razočarati grčki narod i najavio da će poslanici raditi i tokom leta pošto “budućnost ne može da čeka”.

Konzervativna Nova demokratija pobijedila je na današnjim prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, porazivši vladajuću Sirizu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, pokazuju preliminarni rezultati.

Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je rezultate na osnovu 45 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Nova demokratija osvojila 39,74 odsto, što je 158 mjesta u parlamentu, prenosi Rojters.

Siriza je osvojila 31,44 odsto glasova, odnosno 86 mjesta u parlamentu.

Cipras je priznao poraz na parlamentarnim izborima i pozvao telefonom Micotakisa da mu čestita na pobjedi.

Micotakis će sutra položiti zakletvu za kao novi premijer Grčke, a poslije toga obaviće se primopredaja dužnosti, rekao je izvor iz Nove demokratije za agenciju ANA.

ERDOGAN PRVI ČESTITAO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan prvi je šef države koji je pozvao lidera grčke Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa da mu čestita na izbornoj pobjedi.

To je javila grčka agencija ANA, pozivajući se na neimenovane izvore u Novoj demokratiji.

Kako se navodi, Erdogan je poželio sreću Micotakisu koji je istakao da se zalaže za ponovno uspostavljanje grčko-turskih odnosa na osnovama poštovanja međunarodnog prava i iskrenog dijaloga, od čega bi koristi imala oba naroda.

Cipras je priznao poraz na parlamentarnim izborima i pozvao telefonom Micotakisa da mu čestita na pobjedi.

JUNKER MICOTAKISU ČESTITAO NA POBJEDI

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao je večeras lideru grčke Nove demokratije Kirjakosu Micotakisu na, kako je naveo, čistoj pobjedi na parlamentarnim izborima.

“Imam apsolutno povjerenje u vaše lične sposobnosti i sposobnost Grka da ispišete novo i svjetlije poglavlje u istoriji vaše zemlje. Možete da računate na moju ličnu podršku i podršku Evropske komisije u postizanju tog cilja”, naveo je Junker u čestitci.

On je istakao da je grčki narod mnogo toga pretrpio u posljednjih deset godina, ocijenivši da dostojanstvo, izdržljivost i posvećenost Evropi, koje su pokazali, zaslužuju poštovanje, prenosi ANA.

Junker smatra da je veliki uspjeh Evropske komisije bio to što je pomogla Grčkoj da “okrene novu stranu, izađe iz krize i planira svoju budućnost”.

“Grčka je trenutno u poziciji koju zaslužuje, u srcu Evrope i evrozone. Mnogo toga je postignuto, ali mnogo toga treba još da bude urađeno”, poručio je Junker.

UKRADENA GLASAČKA KUTIJA

Na jednom biračkom mjestu tokom izbornog procesa u Grčkoj danas je ukradena biračka kutija, zbog čega će izbori na tom mjestu biti ponovljeni 14. jula.

Kako prenosi ANA, kutija je ukradena na biračkom mjestu 33 u centru Atine, pošto je glasanje završeno, rekao je ministar unutrašnjih poslova Antonis Rupakiotis.

Do incidenta je došlo kada je grupa nepoznatih osoba upala na to biračko mjestu, tri minuta prije zvaničnog završetka izbornog procesa, zgrabila kutiju i pobjegla. Do krađe, glasalo je 207 birača, navelo je ministarstvo.

Sličan incident u istoj oblasti dogodio se i na parlamentarnim izborima 2012. godine.

Policija traga za počiniocima krađe.

 

Izvor.(Novosti.rs)Ostavite komentar: