Kinski zvaničnik istakao: Nećemo zaboraviti zločine NATO-a u Jugoslaviji

08.05.2023. | 16:08

Kineski narod nikada neće zaboraviti varvarske zločine koje je NATO počinio u bivšoj Jugoslaviji, niti potpirivanje sukoba koje je Alijansa vršila u BiH i na Kosovu i Metohiji, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin.

On je na brifingu naglasio da NATO sebe predstavlja kao “regionalni odbrambeni savez”, a da, s druge strane, konstantno pojačava regionalne tenzije i stvara “blokovska neprijateljstva”.

“Kineski narod nikada neće zaboraviti krv niti živote koje je dao za zaštitu istine, iskrenosti i pravde, niti će ikada zaboraviti varvarske zločine NATO-a, koji predvode SAD. Alijansa predvođena Amerikom je nakon Hladnog rata uporno potpirivala sukobe širom svijeta, od BiH do Kosova i Metohije, od Iraka do Avganistana i od Libije do Sirije”, rekao je Vang.

Vang je istakao da NATO nastavlja da pojačava prisustvo ka istoku, u azijsko-pacifičkom regionu, čime stvara blokovsku opoziciju i narušava regionalni mir i stabilnost.

“NATO mora ozbiljno da razmisli o svojim zločinima, odustane od zastarjelog mentaliteta Hladnog rata i prestane da izaziva regionalne sukobe, neslogu i nerede”, dodao je Vang.

Sukob srpske vojske i albanskih separatista terorističke OVK doveo je 1999. godine do bombardovanja bivše Jugoslavije koje su izvršile snage NATO-a. NATO agresija izvršena je bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN i na osnovu optužbi zapadnih zemalja da su vlasti tadašnje Jugoslavije, navodno, počinile etničko čišćenje nad kosovskim Albancima.

Tokom bombardovanja Jugoslavije od 24. marta do 10. juna ubijeno je više od 2.500 ljudi, uključujući 87 djece.

Pet bombi NATO-a pogodilo je Ambasadu Kine u Beogradu 7. maja 1999. godine, usmrtivši troje i ranivši više od 20 ljudi.

Oznake: Bombardovanje