KFOR uznemirio žitelje Goraždevca: Ispitivali može li kosovska policija da čuva Visoke Dečane

Pripadnici Kfora anketirali su stanovnike Goraždevca o toma da li da Visoke Dečane ubuduće čuva kosovska policija čime su uznemirili žitelje najvećeg srpskog sela u opštini Peć.

“Došlo je desetak vojnika civilnim automobilima. Pitali su nas za mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje kosovska policija, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima u vezi s manastirom”, rekao je Radio Goraždevcu jedan od mještana.

On je naveo i da su svi ispitani odgovorili negativno i da su izrazili nepovjerenje prema kosovskoj policiji.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao da ni u manastiru ni Eparhiji raško-prizrenskoj nisu obaviješteni o bilo kakvoj anketi ili prenosu zaštite manastira na kosovsku policiju.

Prema njegovim riječima, posebno začuđuje da Kfor prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni Eparhiju, ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih prijetnji i incidenata.

“Svima je poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni sudske odluke sopstvenih sudova”, rekao je iguman Sava.

On je dodao da se takve ankete u srpskom narodu doživljavaju kao svojevrstan pritisak i provokacija i da ne vode izgradnji povjerenja.

 

 

 

Ostavite komentar: