KFOR se oglasio zbog albanskih vojnika na sjeveru Kosova: To su naši izviđači

Kfor je večeras, povodom navoda o prisustvu albanskih vojnika na sjeveru Kosova, saopštio da to nije bila provokacija, već izviđačka aktivnost grupe oficira NATO-a u pratnji Kfora, i da nema razloga za uznemirenje.

„Ovo nije provokacija, već zajednička aktivnost NATO-a, a prisustvo četiri albanska oficira ne bi trebalo nikoga da iznenadi jer je Albanija član NATO-a već 10 godina. Osim toga, trebalo bi da bude poznato da Albanija takođe doprinosi misiji Kfora“, precizira se u saopštenju Kfora, dostavljenom Tanjugu.

Kfor navodi da su oficiri koji učestvuju u tim aktivnostima iz različitih država NATO-a, uključujući Albaniju. Dodaje se da se aktivnost sastoji od posjete različitim mjestima na Kosovu, uključujući Mitrovicu i druge lokacije na sjeveru.

Povodom, kako kažu, širenja neodgovornih glasina i izazivanja neosnovane zabrinutosti među stanovništvom, Kfor poručuje da je situacija na sjeveru, kao i širom Kosova, „apsolutno pod kontrolom i da nema nikakvih naznaka ili dokaza o mogućim nemirima ili nasilju“.

„U stvarnosti nema razloga za brigu ili strah“, navodi Kfor.

U saopštenju se ističe da Kfor nastavlja da bude nepristrasno posvećen mandatu koji su mu dale UN kako bi zaštitio sve ljude na Kosovu.

„Svi se moraju osjećati bezbjednije kada Kfor sprovodi vježbe i kreće se po Kosovu“, nprenosi Sputnik.

 

Ostavite komentar: