Kfor na licu mjesta: Mirno na Jarinju uoči početka važenja sporazuma o ličnim dokumentima

31.08.2022. | 18:14

Situacija na administrativnom prelazu Jarinje, nekoliko sati uoči početka važenja sporazuma o ličnim dokumentima između Beograda i Prištine je mirna.

Kako javlja izvještač Tanjuga, kao i do sada na registarske tablice na automobilima u oba pravca lijepe se bijele naljepnice.

Na 700-800 metara od administrativnog prelaza Jarinje nalazi se punkt kosovske policije, a ispred objekta parkirana su tri hamera. Pripadnici KP naoružani su automatskim puškama.

Oko dva kilometra dalje ekipa Tanjuga uočila je dva hamera američkog Kfora. Na svim carinskim punktovima na administrativnim prelazima od jutros su na vidnim mjestima postavljeni ”disklejmeri”, odnosno obavještenja u kojima se objašnjava da se omogućavanje korišćenja ličnih karata koje je izdala Priština vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

U obavještenjima se navodi i da korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština ne može da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije SB UN 1244. Beograd i Priština postigli su dogovor o ličnim dokumentima, prema kojem Beograd ukida dokumenta za vlasnike ličnih karata koje su izdale privremene prištinske institucije, dok ih Priština neće uvoditi za građane sa ličnim kartama Srbije.