Kažnjen sa 15.000 evra: Vozač autobusa iz BiH švercovao cigarete

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice u saradnji s policijskim službenicima spriječili su pokušaj krijumčarenja 10.000 komada cigareta na graničnom prelazu Slavonski Brod.

“Provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prelazu Slavonski Brod carinski službenici s policijskim službenicima izdvojili su radi kontrole prilikom ulaska u carinsko područje Unije autobus BiH registarskih oznaka, u vlasništvu prevoznika iz BiH, kojim je upravljao državljanin BiH, a u svojstvu drugog vozača nalazio se takođe državljanin BiH”, saopštila je Carinska uprava.

Pregledom navedenog autobusa uz uporabu opreme iz programa Hercule III u tvorničkom prostoru podvozja vozila, koji nije namijenjen za prevoz putničkog prtljaga, pronađene su skrivene cigarete: 500 kutija (10 000 komada) raznih vrsta cigareta koje nisu označene duhanskim markicama Ministarstva financija RH i koje su vozači pokušali na skriven način prokrijumčariti u EU.

Zbog prekršaja opisanog i kažnjivog člankom 137a. Zakona o trošarinama vozačima autobusa izdani su prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 15.000 evra. Vozači su odmah izvršili uplatu 2/3 izrečene kazne. Navedene nezakonito uvezene cigarete su oduzete, zaključuje se u izvještaju.

Ostavite komentar: