Karla Del Ponte: Previše je kasno za istinu

15.01.2019. | 19:53

Bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je da je prošlo previše godina od zločina na Kosovu i Metohiji te da ne očekuje da će Specijalni sud za zločine OVK doći do istine i zadovoljiti pravdu.

– Previše je kasno da se utvrdi istina o zločinima počinjenima na Kosmetu, a pogotovo o “Žutoj kući”. Pokušavali smo da to uradimo svojevremeno, ali nismo uspjeli – rekla je Del Ponteova.

Povodom navoda da će advokat odbrane bivšeg komandanta terorističke OVK-a Samija Ljuštakua biti i bivši haški tužilac Džefri Najs, koji je prema nekim informacijama i sam imao udjela u uništavanju dokaza o “Žutoj kući”, Del Ponteova je za Tanjug rekla da Najs, koliko se ona sjeća, nije bio umješan u slučaj istrage.

– Ne znam da li će sud poslije toliko vremena moći da utvrdi istinu – ponovila je Del Ponteova.

Ona je u jednom od intervjua 2011. godine, kada je otvorena priča o uništavanju dokaza, navela da je specijalnom izvjestiocu Savjeta Evrope Diku Martiju rekla da treba da ide u Hag, jer tamo postoji dosije i dokazi koji su sakupljeni u “Žutoj kući”, a da pri tom nije znala da su “dokazni uzorci bili uništeni”.

Ona je tada izjavila i da je zatražila od Tribunala da sprovede unutrašnju istragu i otkrije ko je dao nalog za uništavanje dokaza.

– Čim sam saznala za uništenje uzoraka postavila sam pitanje Tribunalu. Oni su zatim sproveli unutrašnju istragu i treba njih da pitate za rezultat. Јa znam koji je taj rezultat, ali ne mogu da vam to kažem, jer nisam više u Tribunalu. Pitajte Serža Bramerca, sadašnjeg glavnog haškog tužioca. Zna vrlo dobro ko je naredio – rekla je tada Del Ponteova.

 

Izvor:(RTRS)