Kako su liječili pacijente zaražene koronom: Pred Sudom časti 18 ljekara u Srbiji zbog “ivermektina”

07.11.2021. | 18:40

Ljekarska komora Srbije je po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti, pokrenula postupak pred Sudovima časti LKS protiv 18 ljekara za koje postoji osnovana sumnja da su savjetovali i liječili pacijente od kovida 19 lijekom “ivermektin”.

Nakon okončanja postupka, kako se navodi u saopštenju, javnost će biti obaviještena o donijetoj presudi.

Ljekarska komora Srbije još jednom poziva građane da zdravstvene usluge i savjete traže isključivo u registrovanim državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

Kolegijum Klinike za infektivne bolesti naveo je da u ovom trenutku, na osnovu najpouzdanijih, relevantnih informacija, ne postoji opravdanje za primjenu ovog lijeka, kako u liječenju, tako i u prevenciji kovida 19.

Ističu da se lijek ne nalazi ni u jednom objavljenom i za pretraživanje dostupnom terapijskom protokolu bilo koje zemlje, uključujući i našu.

I u ekspertskom mišljenju Instituta za mikrobiologiju i imunologiju ukazuje se da su doze “ivermektina” neophodne da se postigne inhibitorni efekat in vitro bile čak i do 100 puta veće od onih koje su dozvoljene za humanu upotrebu.

Zamjenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, doktor Radmilo Janković, kaže za RTS da je problematično što ljudi koji se zanimaju za lijek “ivermektin” negiraju da vakcinacija može da pomogne, negiraju potrebu za poštovanjem bilo kakvih mjera, kao i postojanje bolesti. Ističe da je to veliki problem, jer ako se nastavi ovakav trend za četiri mjeseca imaćemo skoro milion novozaraženih.