Kako se nekada pozivalo na vakcinaciju protiv tifusa: Ko se ne vakciniše ne dobija hljeb

Dok je u Srbiji u jeku imunizacija protiv korona virusa, kako bi se zaštitilo zdravlje i sačuvali životi, mnogi negoduju što suzbijanje virusa podrazumijeva zatvaranje kafića i restorana.

Ipak, ako je sudeći prema fotografiji koja je osvanula na Reditu, čini se da ove, nove mjere i nisu toliko rigorozne. Fotografija isječka iz novina vezana za vijest o vakcinaciji protiv tifusa koji je harao Srbijom 1914. i 1915. godine, mnoge je dobro zabavila, neke nasmijala, ali i zabrinula.
Radi se o vijesti od 11. oktobra 1914. u kojoj se navodi da je obavljena obavezna vakcinacija, ali i pod kojim uslovima.
“Obavezno vakcinisanje građanstva oba pola od pet do četrdeset pet godina starosti, obavljeno je u Ćupriji, zbog pojave tifusa. Opština je putem proglasa upozorila građanstvo na potrebu vakcinisanja, pa je riješila da se ni jednom domaćinstvu ne izdaje hljeb, ako kupovna knjižica nije ovjerena”, navodi se u novinama, prenosi Blic.

Ko se na vakcinise ne dobija hleb, 1914. godina from serbia

Epidemija tifusa bila je jedna od najtežih na našim prostorima i zajedno sa ratom odnijela je veliki broj ljudskih života i tada je, kao i danas vakcinacija bila glavna tema u Srbiji, ali i razlog zbog kojeg se ove bolesti gotovo više niko ni ne sjeća.

Ostavite komentar: