Kako se Evropa dogovorila o energetskom projektu decenije

Prihvatajući kompromis s Njemačkom o ispravkama u Gasnoj direktivi Evropske unije Francuska je pokazala da je spremna da dâ „zeleno svjetlo“ za projekat gasovoda „Sjeverni tok 2“, ocijenio je direktor Grupe za prirodne resurse i sirovine međunarodne agencije „Fič“ Dmitrij Marinčenko.

„Važno je da su Njemačka i Francuska nastupile kao jedinstveni front. Ispravke, ukoliko budu usvojene u verziji Njemačke i Francuske, teško da mogu da dovedu do prepreka za izgradnju ’Sjevernog toka 2‘. Pitanja rješavanja i mogućih izuzetaka u tom dokumentu prenose se na zemlju koja predstavlja tačku ulaska cjevovoda u Evropsku uniju, odnosno u slučaju ’Sjevernog toka‘ na Njemačku koja je dosljedni pobornik projekta“, objasnio je Marinčenko.

Prema njegovim riječima, ispravke u direktivi mogle bi da se tiču i „Turskog toka“, ali samo na dionici na kojoj isporuke idu u Evropu. Konačne odluke o maršruti „Turskog toka“ i dalje nema, zbog čega nije jasno ko bi prema direktivi mogao da dobije odgovarajuća ovlašćenja — Bugarska ili Grčka.

Ranije je Frans pres saopštio da su Njemačka i Francuska postigle kompromis o „Sjevernom toku 2“, koji su predstavile ambasadorima zemalja Evropske unije u Briselu.

Prema tom dokumentu Njemačka će nadgledati projekat, pošto preko nje cjevovod ulazi u Evropsku uniju, prenijela je agencija.

Rumunija, koja predsjedava Savjetu Evrope, saopštila je kasnije preko Tvitera da je dobila mogućnost da počne pregovore s Evropskim parlamentom o kompromisnoj varijanti teksta ispravki u Gasnoj direktivi Evropske unije.

Evropska komisija je u novembru 2017. godine predložila da se unesu izmjene u Gasnu direktivu Evropske unije. Njihov cilj jeste primjena određenih normi energetskog zakonodavstva EU na sve gasovode na njenoj teritoriji koji idu iz drugih zemalja ili ka njima.

 

Izvor:(Sputnik)

Ostavite komentar: