Kako je Rusija spriječila Srbiju da uđe u EU – jednog lijepog dana…

Na objavu da će zvanični Beograd 25. oktobra potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom kao opareni su skočili ljuti čuvari evropskog puta Srbije — briselski i domaći.

Ti dobronamjerni vodiči kroz tunel ka svjetlosti EU praktično nam poručuju:

„E, taman smo mislili da vas primimo u evropsku porodicu, a vi se okrećete Rusiji, koja vas koči na putu ka slobodi i blagostanju“!?

Kako je počelo

Čim je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio potpisivanje sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), Evropska komisija je, brže bolje, saopštila da će Srbija morati da raskine taj sporazum čim uđe u EU.

Potom je predsjednik Spoljnopolitičkog komiteta u Evropskom parlamentu Dejvid Makalister lansirao inovativnu ideju — da Srbija odmah sa evroazijatima precizira klauzulu o otkazivanju sporazuma nakon što pristupi EU.

Pojavio se iznebuha i nezaobilazni Miroslav Lajčak sa porukom da je potpisivanje sporazuma Srbije sa „proruskom grupacijom“ zbunjujuće i da se ne može ići u dva pravca istovremeno.

Među srpskim evroatlantskim dogmatama, u nastupu panike prednjačio je Vuk Drašković sa „upozoravajućom“ porukom — da se ne ide u EU preko Moskve, da je Srbija sada praktično izabrala Evroazijsku uniju umjesto EU i da joj prijeti da postane balkanska Venecuela i Sirija…

Uznemireno licemjerje

Ako sve ekonomske koristi ovoga puta stavimo u stranu, Srbija je već politički profitirala samo od najave sporazuma sa Evroazijskim blokom.

Jer, ovakvo ogoljavanje briselske konfuzije i ovaj stepen bespomoćnog cinizma i uznemirenog licemjerja u redovima Evropejaca — odavno nismo vidjeli.
Dakle, strani i domaći prodavci evropske budućnosti ovoga puta su obrnuli teze kao u teatru apsurda.

Od Haga do Kosova — kriva je Rusija

Njihove poruke su briljantno nadrealne. Oni hoće da nam kažu:

Poslije 19 godina ispunjavanja svih živih uslova i ucjena — od Haga do Kosova — sada je Rusija kriva što Srbija ne ulazi u EU.

Nije bitno što su vodeći ljudi Evrope direktno poručili da se ne nadamo proširenju Unije na jedan duži vremenski period, evropski put Srbije u stvari zaustavlja Moskva.

Tačnije — nije vam mjesto u EU, ali ne smijete ni da potpišete sporazum sa Evroazijskom unijom 25. oktobra 2019. godine, jer vas tako Rusija sprečava da uđete u EU jednog lijepog, sunčanog dana.

Kao da djevojka odgovori proscu na koljenima:

„Neću se nikada udati za tebe, ali ne smiješ da pogledaš nijednu drugu, jer se tek tada neću nikada udati za tebe“…

Slijedi nova faza ludila

Samo možemo da pretpostavimo kakva bi mogla da bude sledeća faza evroatlantskog ludila prema Srbiji.

Možda će uskoro da nam poruče:

Za stanje školstva u Srbiji kriva je Rusija, iako ste primijenili evropsko-bolonjsku reformu.

Za stanje u pravosuđu kriva je Moskva, iako ste se striktno pridržavali odluka Venecijanske komisije, kao dijela sistema EU.

Za sliku u finansijskom sektoru odgovorna je Ruska federacija, iako se 20 godina držite preporuka MMF i Svjetske banke.

Za stanje ljudskih prava i medijskih sloboda odgovorna su pravoslavna ruska braća, iako ste sve zakone prepisali iz EU, a zapadnim medijima ni broja se ne zna, u odnosu na jedan ruski Sputnjik.

I ima još primjera u svim oblastima života — našu vojsku su u protekle dvije decenije potpuno reformisali NATO standardi, a ne ruski migovi i helikopteri…
Svejedno, Rusi su krivi jer se militarizujemo, „zveckamo oružjem“ i tako prijetimo susjedima…

Još nešto se ovih dana provlači kao „argument“ protiv potpisivanja sporazuma sa EAEU, a to je da Srbija višestruko više izvozi u EU i da je praktično ekonomski zavisna od nje.

Priznajemo, to je tačno. Ali, zato nam i jeste ovako.

A sigurno može mnogo bolje. Zato, potpis 25. oktobra sa Evroazijskom unijom, pa da vidimo — možda nas hitno i preko reda prime u EU. Jer, mnogo su se uznemirili.

 

Izvor:(SPUTNIK)Ostavite komentar: