Kabinet Krivokapića o formiranja manjinske vlade: Ustav ne daje mogućnost izbora novog premijera

Ustav Crne Gore ne daje mogućnost izbora novog premijera bez parlamentarnih izbora, saopšteno je danas iz Kabineta predsjednika vlade Zdravka Krivokapića, a povodom najave formiranja manjinske vlade.

“Ustav Crne Gore, kao najveći pravni akt, ne ostavlja prostor predsjedniku Crne Gore da u jednom mandatu Skupštine, dva puta predlaže mandatara za sastav Vlade”, navodi se u saopštenju.

Pogotovo, kažu, u konkretnoj situaciji kada je već jednom dao mandat aktuelnom premijeru da sastavi kabinet za je dobijena većinska podrška Skupštine.

“Ukoliko bi predsjednik Crne Gore, nakon eventualne ostavke premijera ili pada Vlade, predložio Skupštini Crne Gore novog mandatara, nedvosmisleno bi prekršio član 103 Ustava Crne Gore, čime bi se stekli uslovi da Skupština bez odlaganja pokrene inicijativu ka Ustavnom sudu Crne Gore, radi utvrđivanja odgovornosti i povrede Ustava od predsjednika, što bi predstavljalo neoboriv dokaz da je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, i na taj način sebe doveo u poziciju da bude razriješen”, piše saopštenju Vlade.

Dodaje se da postojeća Vlada može se samo rekonstrusati sa postojećim premijerom, dok bi svaka promjena premijera mogla biti jedino moguća poslije novih parlamentarnih izbora.

Ostavite komentar: