Junker: Ako zemlje Balkana ne budu u EU, rizikujemo povratak u ‘90.

Zemlje Zapadnog Balkana treba da imaju stvarnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji jer, u suprotnom, postoji rizik od povratka u ‘90. godine prošlog vijeka, izjavio je danas u Briselu predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker nakon sastanka sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom.

“Perspektiva zemalja članica Zapadog Balkana mora biti stvarna jer ako te zemlje ne postanu članice EU – reskiramo povratak u ‘90-te. Mislim da je to pitanje rata ili mira”, rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare s Pahorom.

On je najavio kako će učiniti sve da dođe do na sastanka na vrhu Inicijative tri mora koji organizuje predsjednik Slovenije početkom juna u Ljubljani.

“U potpunosti podržavam tu inicijativu”, rekao je Junker, koji je i 2018. učestvovao na samitu Inicijative u Bukureštu.

Inicijativa tri mora je, kako navodi agencija Hina, izvorno zajednički hrvatsko-poljski projekat, pokrenut 2016. na sastanku u Dubrovniku, a cilj je jačanje trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora, prenosi N1 BiH.

Inicijativa okuplja 12 zemalja EU: Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

 Ostavite komentar: