Jug Srbije leži na srebru i zlatu

21.01.2019. | 10:25

Kanadska firma otkrila bogata nalazišta na granici sa Bugarskom i Makedonijom. Poslije prvih analiza, u dalja istraživanja biće ukupno uloženo osam miliona dolara.

Kanadska istraživačka firma “Medgold risorsis” pronašla je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijem, odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala.

Ova kompanija, u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom “Tlamino projekat”, pronašla je sloj od 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo nevjerovatnih 193 grama po toni srebra.

Poslije toga, ova kanadska firma je sklopila sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje “Fortuna silver”, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra “San Hoze” u Meksiku i peruansko ležište srebra “Kailoma”. Prema tom sporazumu, “Fortuna silver”, koja u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata “Lindero”, obavezala se da će u dalja istraživanja ove oblasti investirati osam miliona dolara. Planirano je da od te sume dva miliona američkih novčanica bude potrošeno tokom ove godine.

Prema tom sporazumu, “Fortuna” bi, u zamjenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u “Tlamino projektu”. Kako saznajemo, istraživanja se rade na površini od oko 200 kvadratnih kilometara na teritoriji naše zemlje.

Poslije identifikacije projekta, u jesen 2016. godine, “Medgold” je analizirao seriju uzoraka, a rezultati su pokazali da se količina zlata kreće od 0,78 grama do čak 132,5 grama po toni. Istovremeno, koncentracije srebra, pokazale su analize, bile su od 10,3 grama po toni do 2.110 grama po toni.

Kako se procjenjuje, istraživanja ove oblasti, nakon što je “Fortuna silver” preuzela finansiranje projekta, trebalo bi da se završe u roku od pet godina. Poslije toga, na red bi došla izrada preliminarne studije izvodljivosti, nakon čega će biti poznato da li će ova kompanija podneti zahtev za dodelu eksploatacionog prava. Prema podacima iz stručne literature, ležišta od grama zlata po toni smatraju se profitabilnim pod uslovom da postoje odgovarajuće količine rude.

ISTRAŽNO PRAVO

Kanadski “Medgold” je licencu za istražna prava u “Tlamino projektu”, koji se nalazi nedaleko od Bosilegrada, od Ministarstva rudarstva dobio 2016. godine. Pre toga, ovo područje su od 1950. godine istraživali domaći stručnjaci, na osnovu čijih podataka se i došlo do naznaka o postojanju ležišta plemenitih metala u ovom delu Srbije. Sklapanjem ugovora sa “Fortunom”, kanadski “Medgold” postao je deo “Gold grupe”, sa sjedištem u Vankuveru.

 

Izvor:(Novosti.rs)