“Joj, šefe, cura mi se ubila”: Policajac Marko pucao u djevojku (21) zbog ljubomore

21.03.2024. | 16:21

Joj šefe, šefe, skroz glupa situacija, cura je došla kod mene u stan, dirala moj pištolj, odnosno uzela moj pištolj i ubila se, bila je prva izjava policiji Marka Smažila (27), policijskog službenika Policijske uprave osječko-baranjske.

Njega je prije nekoliko dana Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku optužilo da je 20. septembra 2023. godine oko 22 sata u svom stanu u Osijeku hicem iz službenog pištolja usmrtio 21-godišnju Mihaelu Berak, sa kojom je bio u vezi.

Pokazalo se, naime, vrlo brzo nakon kobnog događaja da se djevojka nije sama ubila, nego da je poginula usljed hica koji je ispalio policajac. Rečenicu s početka teksta Marko izgovorio je svom nadređenom u stanici saobraćajne policije u Osijeku, koji ga je potom upitao da li je nekoga o tome obavijestio, na šta mu je ovaj odgovorio da je nazvao Centar 112.

Analiza poziva sa njegovog telefona pokazala je da je Marko Smažila između 22.03 i 22.04 sati tri puta nazivao Centar 112, ali veza nije bila uspostavljena. Potom je u 22.07 nazvao svog oca sa kojim je razgovarao oko minut, a onda u 22.08 ponovno zove Centar 112 i taj razgovor traje malo manje od dva minuta. Nakon toga je nazvao pomoćnika načelnika saobraćajne policije, a onda u 22.12 i samu stanicu.

Tužilaštvo: “Motiv je ljubomora”

Nakon šest mjeseci od ove tragedije tužilaštvo tereti policajca da je ‘‘u namjeri da liši života oštećenu Mihaelu, iz službenog pištolja marke HS ispalio hitac u glavu i tom joj prilikom zadao prostrelnu ranu glave i vrata s razdorom glavne vratne arterije i vene, od koje je djevojka na mjestu preminula”, prenosi Jutarnji list.

Tužilaštvo smatra da je motiv ubistva bila ljubomora, a tu tezu potkrepljuju porukama koje je Mihaela razmijenjivala sa prijateljicama, a u kojima je Marka opisivala kao manipulatora, opsesivnog, posesivnog…kao i iskazima Mihaelinih prijateljica, koje su navele da im se ona žalila na njegovo ponašanje.

Dodatno, jedna prijateljica je rekla kako joj je Mihaela ispričala da joj je Marko jednom u šali rekao ‘‘da bi u nju mogao da ispali šaržer metaka‘‘. Ona je Mihaeli savjetovala da se skloni od njega. Ispričala je i kako je Marko prema Mihaeli burno reagovao kada je jednog drugog dečka uhvatila za ruku.

Analiza međusobne komunikacije između Mihaele i Marka putem različitih mobilnih aplikacija od 1. do 20. septembra, ipak, nije pokazala nikakav uvrjedljivi sadržaj. Iz Vocap komunikacije Mihaele sa prijateljicom proizlazi da su ona i Marko imali nesuglasica, da je on prema njoj iskazivao ljubomoru i da je tokom te večeri konzumirao pivo u većim količinama. Alkotestiranjem mu je, inače, izmereno 0,65 promila alkohola.

Marko se vadio da je neoprezno rukovao pištolj

Nakon što mu je propala teorija sa samoubistvom, Marko je u svom iskazu porekao počinjenje djela, kazavši da je do ispaljenja metka došlo zbog neopreznog rukovanja pištoljem koji je, inače, zadužio prošle godine, otprilike dva mjeseca prije kobnog događaja. Rekao je da je te noći Mihaeli ‘‘na njeno traženje pokazivao pištolj dok su sjedeli na ugaonoj garnituri u dnevnom boravku.‘‘

Kada je htio da napravi tzv. kontrolno okidanje, došlo je do ispaljivanja metka koji je Mihaelu pogodio u glavu. Ona mu je, inače, sjedela sa lijeve strane, a prilikom davanja izjave nije mogao da se sjeti kada je šaržer stavio u pištolj.

Mislio je da u trenutku ‘‘kontrolnog okidanja‘‘ metak nije u pištolju. Istraga je u međuvremenu pokazala i da je Marko nakon ispaljenog hica oprao ruke i stavio na pranje odjeću. Policajcu iz uviđajne službe, koji je prvi došao na mjesto događaja, Marko je rekao da je dirao pištolj tako što je izvadio šaržer i metak iz cijevi pištolja i sve ostavio na stolić.

Pronađeni tragovi Mihaeline krvi

Rekao je i da nije prao ruke. Ali, kako je imao ispružene ruke prema njemu, policajac je osjetio svjež miris sapuna. Vidjevši položaj ulazne i izlazne rane, kao i mjesto gdje je metak završio, policajac je isključio samoubistvo kao mogućnost. Pokazalo se i da je optuženi nakon tragičnog događaja zamijenio dva šaržera sa municijom koju je imao kod sebe.

Psihijatrijski nalaz i vještačenje pokazali su da je okrivljeni osoba “iznadprosečnog intelektualnog funkcionisanja sa narcisoidnim i latentno agresivnim crtama ličnosti, sklon kontroli, rigidan te sa poteškoćama u stvaranju dubljih emocionalnih odnosa”. Stanari zgrade u kojoj se dogodila ova tragedija rekli su da su čuli “nešto poput petarde.” Nisu znali šta se dogodilo dok nije došla policija.

Mihaelini roditelji nisu znali za njenu vezu sa Markom. Nakon što im se te noći posle 22.30 nije javljala na pozive, otišli su da je potraže na posao, a kada je nisu našli, nazvali su policiju i tada im je rečeno da dođu na razgovor, gdje su saznali da im je kćerka smrtno stradala. Policajci su ih tada ispitivali da li je Mihaela lijevoruka ili desnoruka. Za vezu sa Markom saznali su poslije od Mihaeline prijateljice.

Sudija istrage Županijskog suda u Osijeku okrivljenom je u srijedu produžio istražni zatvor.