Joanikije i nikšićki sveštenici pravosnažno oslobođeni optužbi: Nisu kršili naredbe Ministarstva zdravlja

23.02.2024. | 12:48

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika pravosnažno su danas oslobođeni optužbi da su 2020. godine, kršeći naredbe Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti, zajedno sa građanima na Trgu Šaka Petrovića učestvovali u litiji.

Odluku o tome donijelo je vijeće Višeg suda u Podgorici, kojem je predsjedavala sudija Katarina Padalica, a u kom su bili Jovan Jovanović i LJiljana Bulatović.

Oni su, nakon sjednice održane 24. januara, danas potvrdili presudu kolege iz nikšićkog Osnovnog suda, sudije Mirka Kojovića, koji se tokom izricanja oslobađajuće presude pozvao na domaće zakonodavstvo, međunarodne konvencije, kao i praksu i presude Evropskog suda za ljudska prava i slobode, navele su podgoričke “Vijesti”.

Istovremeno, kao neosnovanu odbili su žalbu Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću.

Mitropolitu, tadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, i sveštenicima, Bobanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću, sudilo se zbog sumnje da su na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore i postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti.

Oni su nakon molitvenog hoda bili zadržani 72 časa u zgradi Centra bezbjednosti Nikšić, a u gradu pod Trebjesom, kao i u drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške episkopu i sveštenicima