Jezivo! Kapela gdje tijela pokojnika pristižu tokom 24 sata, uništila život mještanima

Jedna privatna kapela u Kraljevu uznemirila je stanovnike do te mjere da tvrde da im niko više ne dolazi jer ne žele da gledaju mrtve ljude.

Kažu da im nijedan gradska ili republička inspekcija dosad nije objasnila da li se posao čuvanja pokojnika obavlja po propisima. Iz pogrebnog preduzeća kažu da sve rade legalno. Da li je u pitanju samo iracionalni strah komšija ili se krši zakon?

Stanovnici Naselja Braće Jevremović iz Kraljeva kažu da im se život potpuno promijenio od trenutka kada je vlasnik pogrebne opreme koja se nalazi u ovom kraju sagradio i kapelu. U nju, skoro svakoga dana, već više od tri mjeseca pristižu pokojnici u mrtvačkim sanducima.

Mještani pričaju da ne mogu da gledaju mrtve ljude, mada iz pogrebnog preduzeća kažu da to i nije moguće jer su svi sanduci zatvoreni… Ne želeći pogrebnu kapelu u svom komšiluku, stanovnici ovog naselja krenuli su u potragu za dozvolama, neophodnim za funkcionisanje kapele i čuvanje pokojnika. Kako kaže Banjanac, prva institucija kojoj su se obratili bila je policija.

Iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture kažu za Blic da je Zakonom o komunalnim djelatnostima propisano da je lokalna samouprava dužna da stvori uslove za obezbjeđivanje i nadzor nad vršenjem pogrebnih djelatnosti. Ali, odgovor na pitanje da li je za rad privatne kapele izdata odgovarajuća dozvola, nismo dobili.

Dragutin kaže da mu ni unučići ne dolaze jer se plaše.

“Po pitanju spornog objekta, obaviještavamo vas da je republički građevinski inspektor započeo inspekcijski nadzor nad povjerenim poslovima građevinskoj inspekciji grada Kraljeva, a nakon utvrđenog činjeničnog stanja, postupiće u skladu sa ovlašćenjima propisanim zakonom”, navodi se u odgovoru Ministarstva. Inače, baza privatnih firmi u Srbiji koje se bave poslovima pripreme pokojnika za sahranu ne postoji. Takođe, nije poznato ni kakve sve uslove moraju da ispune te firme da bi posjedovale privatne kapele. S druge strane, iz pogrebnog preduzeća “Hram” kažu da privatna kapela poseduje sve potrebne licence i dozvole za rad.

“Sve radimo po zakonu o pogrebarstvu. Poskedujemo sve moguće licence za rad, obradu i prijem pokojnika u privatnoj kapeli koju poskedujemo. Što se tiče priča da sugrađani ne mogu da gledaju tijela, komšije koje su nas prijavile nisu nikako mogli da vide pokojnike”, objašnjavaju iz tog preduzeća, piše Blic.Ostavite komentar: