Janša upozorava na domino efekat: Sudbina Ukrajine ključna za Evropu i svijet u cjelini

Slovenački premijer Janez Janša upozorio je danas na domino efekat ako Ukrajina padne, napominjući da je sudbina te zemlje ključna ne samo za Evropu, već i za svijet u cjelini.

On smatra da je sada vrijeme da se Evropa odvikne od energetske zavisnosti od Rusije, prenio je STA.

“Ako Ukrajina padne, sljedeća je Moldavija, a onda vjerovatno Gruzija. Stvari bi mogle da se zakuvaju na Zapadnom Balkanu – svuda gdje periferija EU još nije u (Evropskoj) uniji i u NATO-u. Onda će baltičke zemlje skoro sigurno biti sljedeće, a onda smo na ivici ozbiljnog sukoba koji bi mogao da izazove Treći svjetski rat”, rekao je on u intervjuu za Siol, Nova24 i Planet TV.

“Da li se Ukrajina brani ili ne, važno je za Sloveniju, Evropu i cijeli svijet. Ako Ukrajina istraje, možemo računati da neće biti eskalacije već pregovora”, rekao je on.

Janša je kazao i da još od avganistanskog debakla Peking i Moskva koordinišu neke poteze.

On je uvjeren da ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu bez neke vrste prećutne podrške Pekinga, koji se uzdržao od osude ruske agresije u Savjetu bezbjednosti UN.

“Mislim da je ovo prvi put otkako je članica Saveta bezbjednosti da je stala na stranu Rusije osuđujući sankcije protiv Rusije, a ne invaziju. To nije neutralna politika”, naglasio je Janša.

Što se tiče uticaja sankcija, Janša je rekao da je zavisnost Slovenije i Evrope od ruske energije strateški problem, ali i primjetio da je Putin napadom na Ukrajinu konačno podstakao Evropu da se oslobodi svoje energetske zavisnosti od Rusije.

“Napad na Ukrajinu je ogromna Putinova greška”, istakao je Janša i dodao da će Slovenija i Evropa nekoliko godina imati problema sa prelaskom sa ruske energije, ali da će Rusija izgubiti ogromno tržište, prenosi Tanjug.

Ostavite komentar: