Janša: U Sloveniji prisutan engleski soj virusa, stigao iz Belgije

Zbog mogućnosti da je u Sloveniji u većem broju prisutan “engleski” soj koronavirusa, slovenačka će vlada iduće sedmice ponovo razmotriti odluke o popuštanju protuepidemijskih mjera, najavio je na vanrednoj konferenciji za novinare slovenački premijer Janez Janša.

Janša je kazao da je novi slučaj zaraze engleskim sojem potvrđen kod državljanina Kosova s prebivalištem u Sloveniji koji se vratio iz Belgije, o čemu su slovenačke vlasti obavijestile belgijske, pri čemu je za ulazak u državu koristio negativan test iako je imao i drugi koji je bio pozitivan, pa je sada stavljen u izolaciju i provjeravaju se njegovi mogući kontakti.

Kako je sumnji da je za prijašnji tempo zaraza koronavirusom i prije bio “kriv” engleski soj, Slovenija je od slovačke vlade posudila “nekoliko hiljada” specifičnih PCR testova koji reaguju samo na englesku varijantu virusa, a radi na tome da nabavi još takvih testova, naveo je slovenački premijer, prenosi Index.hr.

“Zadnja tri dana ne ulijevaju optimizam”

Već je danas po njegovim riječima zato počela ponovna provjera više stotina uzoraka osoba kod kojih je u svim slovenačkim regijama bio potvrđen koronavirus, kako bi se utvrdilo da li je riječ o engleskom soju. Neki su nalazi bili pozitivni, kazao je Janša, ali je zanijekao navode nekih medija da je potvrđeno već desetak takvih slučajeva.

Podaci o stanju epidemije iz zadnja tri dana “ne ulijevaju optimizam”, kazao je Janša, dodavši da je pogoršano stanje s brojem novozaraženih u više regija, te da bi s obzirom na nova saznanja o engleskom soju virusa u evropskim državama, te probleme oko nabave vakcina, vlada možda drukčije reagovala kad je u srijedu donosila odluke o popuštanju mjera.

Zbog toga će vlada u srijedu na sastanku s članovima stručne grupe “ponovo razmotriti” situaciju i moguću izmjenu mjera, a mogla bi reagovati i ranije, čim dobije rezultate testiranja pozitivnih briseva iz proteklih nedjelja koji će se sada testirati na “engleski” soj.

Situacija krajnje ozbiljna

Ako bi se pokazalo da je ta varijanta virusa koja je zaraznija i brže se prenosi u zemlji prisutnija, to bi značilo da je situacija u zemlji u pogledu širenja virusa “krajnje ozbiljna”, no ako se pokaže da je ona u svim regijama relativno malo prisutna, onda će vlada ostati na ocjeni da se epidemija “može kontrolisati”, kazao je Janša.

Sve je građane pozvao na krajnju ozbiljnost, naročito na situaciju da će se neke mjere, prema ranijoj odluci vlade, iduće sedmice relaksirati i da će ponovo biti otvorene škole za polaznike triju početnih razreda osnovnih škola, te otvoreni vrtići za svu djecu.

Te će se odluke u buduće provjeravati i revidirati svaku sedmicu, zavisno o situaciji u pojedinoj regiji i prilagođavati stanju stvari, kazao je Janša, pozvavši sve građane da se “striktno” pridržavaju svih mjera protuepidemijske zaštite, a one koji moraju nositi maske da koriste efikasnije maske FP-2 tipa, ako rade na takvim radnim mjestima, gdje je mogućnost prenosa zaraze veća.

Epidemija je u Sloveniji i inače još uvijek na vrlo visokom nivou kad se uporedi s drugim evropskim zemljama, zato je potrebno biti krajnje oprezan, kazao je Janša na vanrednoj konferenciji za novinare.

 

 

Ostavite komentar: