“Izjasnio se da nije kriv”: Haradinaj odbio da se pojavi pred sudom u Hagu

Potpredsjednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sjednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu, na kojoj je danas trebalo da se izjasni o krivici za objelodanjivanje imena potencijalnih svjedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

Sudija je zbog toga na početku današnje sjednice, konstatovao da je Haradinaj na ovaj način “učinio propust i konstatovao da se izjasnio da nije kriv”. Haradinajev advokat koji sjednicu prati putem video veze, prenio je sudu da svojim nepojavljivanjme pred sudom, njegov klijent protestvuje zbog ophođenja prema njemu.

Haradinaj se na prethodnom ročištu 18. decembra, pa savJetu advokata, nije bio izjasnio o krivici po optužnici Specijalizovanog tužilaštva, ali mu je ta mogućnost bila ostavljena za danas – u zakonskom roku od 30 dana.

Haradinaja optužnica tereti zajedno sa predsjednikom tog Udruženja Hisnijem Gucatijem iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svjedoka, ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK. Ročištu ne prisustvuje ni Gucati, koje je u decembru krivicu negirao.

U nastavku ročišta održava se statusna konferencija, na kojoj će njihovi advokati i tužilaštvo diskutovati o procesnim pitanjima i objelodanjivanju dokaza.

Haradinaj je na prvom ročištu rekao sudiji da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a koje, kako je naveo, želi da za to skine krivicu sa sebe i svali je na Kosovo. Haradinaju i Gucatiju sudija za prethodni postupak je krajem decembra produžio pritvor za još dva mjeseca.

Dao im je rok do 1. februara da mu dostave podneske povodom novog razmatranja produženja/ukidanja pritvora koje će obaviti krajem ovog mjeseca.

Ostavite komentar: