Izbori su jedino rješenje za Crnu Goru

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici uskomešalo je strasti u Srbiji i Crnoj Gori. O tome da li je njeno usvajanje označilo i kraj Vlade Crne Gore u emisiji “Probudi se” su govorili politički analitičar Ljubomir Filipović i Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike.

Na pitanje zbog čega je nastao problem oko Rezolucije, koja je bila sastavni dio koalicionog dogovora koji prethodio formiranju Vlade Crne Gore, Pavićević je rekao da “nema tog sporazuma koji je podrazumijevao da bi neku odluku vlade trebala da podrži Demokratska partija socijalista”.

“Kad se raspravljalo i o Rezoluciji o Srebrenici, govorilo se i o razrješenju ministra Leposavića. Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića je birala da li će tog dana da spašava ministra ili vladu Zdravka Krivokapića u odnosu na koju djeluje kao opoziciona partija. Mi smo imali jednu neobičnu situaciju da je najjača opoziciona partija spasila vladu. Da to nije uradila, ona bi sigurno pala”, ističe Pavićević, navodi “Nova.rs“.

On smatra da je DPS odlučio da spasi vladu Zdravka Krivokapića, zato što su procijenili da im nije isplativo da izlaze na prijevremene izbore.

„Oni su nakon 30. avgusta prešli u ulogu sigurnih izbornih gubitnika. Izgubili su Nikšić, a onda su u Herceg Novom doživjeli debakl kakav nikad ranije nisu. U DPS-u praktično razmišljaju o sebi, jer su u padu i zato su sačuvali vladu Zdravka Krivokapića“, rekao je on.

S druge strane, Ljubomir Filipović je rekao da su tvrdnje da je Krivokapić napravio pakt sa Đukanovićem budalaštine.

“Ovdje imate situaciju u kojoj je stvarno DPS spasio vladu Zdravka Krivokapića. Da su gledali samo svoje stranačke interese i razmišljali taktički, oni bi vladu ostavili da sama rješava svoje probleme. Gospodin Leposavić je svojom izjavom o genocidu u Srebrenici jasno sebe vrijednosno svrstao. Takav čovjek nema šta da radi u Vladi Crne Gore i shvatili su to ljudi iz vladajuće koalicije”, naveo je on, a zatim se osvrnuo i na pisanje medija u Srbiji.

“Tabloidi optužuju Krivokapića da je izdao srpstvo i šire lažne vijesti da je Rezolucija o Srebrenici okarakterisala srpski narod genocidnim, iako u njoj izričito piše da se nijedan narod ne može tako tretirati. To je propaganda koju plasiraju vlasti u Srbiji, jer se osjećaju nemoćnim, usljed činjenice da ne mogu da kontrolišu procese u Crnoj Gori”, naglasio je on.

 

Ostavite komentar: