Iz resornog Ministarstva potvrdili: Nesreća u rudniku “Soko” odnijela 8 života, 18 rudara povrijeđeno

Osam rudara jutros je poginulo, od kojih najmlađi ima 21 godinu, a najstariji 59, dok ih je 18 povrijeđeno u nesreći u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Ministar rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posjetila je ovaj rudnik i izrazila saučešće porodicama stradalih, te poručila da će im država pomoći koliko god je moguće.

“Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno da bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije”, rekla je Mihajlovićeva.

Direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica” Saša Spasić rekao je da se rudarska nesreća dogodila nešto poslije 4.00 časa u dijelu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smjeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

“Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu”, rekao je Spasić.

Direktor rudnika “Soko” Drago Milinković rekao je da je rudnik izgubio osam vrijednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

“Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo”, rekao je Milinković.

Direktor Aleksinačkih rudnika Nemanja Denić rekao je da radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku “Soko” i dio su ovog kolektiva.

“Mere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti”, rekao je Denić.

Ostavite komentar: