Iz MUP-a Srbije pojasnili: Prema sinu premijera Crne Gore postupano u skladu sa procedurama

MUP Srbije je saopštio da će objasniti šta se desilo u Beogradu, kada je policija zaustavila vozila u kojem je bio sin crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, nakon dojave da se u tom vozilu nalazi naoružano lice, te istakao da je postupanje policije bilo u skladu sa procedurama i rutinski.

U saopštenju se navodi da su pripadnici Policijske uprave za grad Beograd postupili onako kako procedure nalažu, bez primjene sile i sredstava prinude, u skladu sa procjenom situacije.

Nakon legitimisanja lica u pratnji sina premijera Crne Gore i njegovog predstavljanja kao pripadnika ličnog obezbjeđenja, intervencija je završena, a oružje ostavljeno u posjedu pripadnika MUP-a Crne Gore, dodaje se u saopštenju.

“Naši pripadnici umiju da povise i ton dok prilaze naoružanim licima i nadamo se da to nije mnogo uznemirilo legitimisanu gospodu”, ističu u MUP-u Srbije.

Pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, kako se ističe, ne znaju i ne treba da znaju da li je na ovoj teritoriji sin predsjednika vlade Crne Gore, niti da li ima obezbjeđenje.

“Nijedan pripadnik MUP-a Srbije takođe ne kontroliše kretanje članova porodice Krivokapić i njihovog obezbjeđenja. Niti imamo tu želju, niti imamo to pravo. Da tako nešto radimo bez saglasnosti porodice Krivokapić bili bismo optuženi da ih uhodimo i ometamo”, piše u saopštenju.

U pitanju je, kako se dodaje, rutinsko postupanje koje je dokumentovano u skladu sa procedurama.

“Ovakvih intervencija dnevno imamo na desetine i da akter nije lice iz porodice Krivokapić, ne bi zaslužilo ni najmanju pažnju”, navode u MUP-u. U saopštenju se navodi da “nije problem kada nekom treba ponovo objasniti ali jeste problem kada neko neće da čuje objašnjenje”.

“Kao što se u svom radu pridržava zakona i procedura tako će MUP Srbije strpljivo još jednom objasniti celokupnoj javnosti, a posebno Vladi Crne Gore šta se desilo sinoć u Beogradu i ponavljaćemo objašnjenje koliko god bude bilo potrebno da se istina razume i prihvati”, navodi MUP Srbije.

Nakon primljenog obavještenja na sistemu 192 da se u vozilu marke “mercedes2 civilnih crnogorskih tablica nalaze lica od kojih je najmanje jedno naoružano, pripadnici MUP-a Srbije su se, kako piše u saopštenju, dali u potragu za vozilom i naoružanim licem.

U skladu sa procedurama sačekalo se da se vozilo samo zaustavi iz razloga izbjegavanja mogućnosti ugrožavanja bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju usljed mogućnosti bjekstva ili upotrebe vatrenog oružja.

Kada se vozilo zaustavilo, kako se navodi, postupajući policajci su, vodeći računa o sopstvenoj bezbjednosti, što jeste i mora biti prioritet u svakoj intervenciji policije, pokazali službeno oružje, identifikovali se i izvršili pretres.

“Ne postoji policija na svijetu koja bi licu za koje se sumnja da ima oružje prišla bez ličnog naoružanja. Nestrpljivo čekamo da vidimo revolucionarne procedure crnogorske policije po kojima se bez oružja prilazi naoružanim licima”, ističe MUP Srbije.

MUP Srbije još jednom podsjeća da je kćerkama premijera Krivokapića ponuđeno obezbjeđenje čim im je otac postao štićena ličnost, ali da su odbile.

“Ukoliko su promijenili mišljenje naše obezbjeđenje im je na raspolaganju. Ko hoće da čuje, sve mu je objašnjeno, ko neće, objasnićemo koliko god puta bude bilo potrebno”, navodi se u saopštenju MUP Srbije.

Vlada Crne Gore je saopštila da je “užasnuta i zabrinuta zbog odnosa policije Srbije prema djeci crnogorskog premijera”, te da su djeca i unuci premijera Krivokapića, iz bezbjednosnih razloga, već tokom noći iz Beograda su doputovali u Crnu Goru.

Ostavite komentar: