Instruktor skijanja o uslovima na planini: Kopaonik smrdi, a gosti više ne pitaju za cijenu

„Na Kopaoniku u ovom trenutku ima preko 35.000 gostiju. Žičara Pančićev vrh ponovo nije u funkciji. A i da jeste, opet bi se stvorile gužve, jer je veliki broj skijaša na Kopaoniku. Za cijenu ski pasa, nedopustivo je da se čeka i 25 minuta“, kaže za Nova.rs Slavoljub Sibinović, instruktor skijanja.

Glavna žičara naKopaoniku nije u funkciji već tri dana, a ukupno pet zaredom neće raditi zbog kvara. Prije nedjelju dana, takođe nije radila nekoliko dana. I to se odmah odrazilo na redove i čekanja na žičaru. I sve se ovo dešava u trenutku kada Kopaonik „buja“ od gostiju i skijaša.

„Žičara može da povuče 10.000 skijaša u satu, a u Vikend naselju u ovom trenutku ima bar 20.000 gostiju, u Brzeću i više od 10.000, i na samom vrhu bar 5.000 njih. To se odrazilo na gužve. Primjetio sam da je ove godine dosta Crnogoraca došlo na Kopaonik“, objašnjava Sibinović koji je prije osam godina postao mještanin Kopaonika.

Kaže da nije primjetio da ljudima novac predstavlja barijeru, jer skoro da je sve popunjeno. Prilazi Kopaoniku su u jutarnjim satima prebukirani, pojedini opisuju, kao kada građani u Beogradu krenu na posao.

„Ujutru u 9 sati, gužva u saobraćaju je kao u Beogradu. Mislim da nije istina da je besparica vidljiva. Reklo bi se da su gosti dobrostojeći, jer se više ne pita za cijenu. Četvorokrevetni apartman u privatnom vlasništvu se izdaje za 100 evra i skuplje. A Kopaonik smrdi, jer nema kanalizaciju. Ali, očito da ni to ne smeta ljudima“, kaže ovaj stanovnik Vikend naselja.

Sibinović je već 40 godina na Kopaoniku. Kaže da je nekada imao vidik, i da je to davalo poseban čar odmoru na Kopaoniku. Danas gleda kupatila i sobe, jer je okružen zgradama.

„Nekada su postojale male kuće, i svi su znali čije su. A sada se ne zna šta sve niče. Trava ne postoji. Novopečeni biznismeni kupe 10 ari, a na 9 ari sagrade zgradu sa apartmanima. Stotinu apartmana sa dvadeset parking mjesta. Opština Raška je glavni krivac za to, jer se građevinske dozvole dijele šakom i kapom. I Kopaonik je zbog toga pun septičkih jama. Opština ubira pare, a neće da ulože u kanalizacioni sistem. Kažu da je voda čista, a ona smrdi. Jednom sam ih pitao, zašto je onda ne flaširaju“, priča Slavoljub.

Iz opštinskog rukovodstva u Raški kažu da već pet godina traže trajno rješenje i prvi put imaju obećanja da će im realizaciju projekta za novu kanalizacionu mrežu i opremu za prečišćavanje otpadnih voda pomoći ministarstvo za ekologiju. Prema ranijim proračunima, riječ je o sumi od oko 26 miliona evra, a za izgradnju dva nova bazena i zamjenu vodovodnih cijevi još oko dva miliona evra. Ali iako se krene ove godine, to će potrajati najmanje tri godine.

Ostavite komentar: