Institut “Batut” pozvao roditelje: Vakcinisati djecu protiv malih boginja, zauški i rubele

Institut za javno zdravlje “Batut” pozvao je roditelje da pravovremeno i potpuno vakcinišu svoju djecu vakcinom MMR protiv malih boginja, zauški i rubele, uz napomenu da je od 12. januara do 3. februara u Srbiji od malih boginja oboljelo 26 lica.

Upućen je poziv da se vakcinišu djeca od navršenih 12 mjeseci do 18 godina MMR vakcinom, kako bi roditelji zaštitili svoju decu, ali i one u okruženju koje ne mogu biti vakcinisani, kao što su mlađi od 12 mjeseci i djeca koja zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu da budu vakcinisana.

U saopštenju “Batuta” podsjeća se da su tokom 2020. i 2021. godine pandemija kovida 19, ali i odbijanje i odgađanje imunizacije od strane roditelja, uticali na pad predviđene vakcinacije djece, a posebno protiv malih boginja, zaušaka i rubele.

“Svaki pad obuhvata imunizacijom dovodi do nakupljanja osetljivih, nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba, što je za posledicu imalo ponovnu pojavu epidemijskog javljanja malih boginja u Srbiji”, napominje se u saopštenju.

Većinu oboljelih od malih boginja čine nevakcinisana djeca mlađa od dvije godine i predškolskog uzrasta.

Iz “Batuta” ukazuju da su male boginje veoma zarazno akutno virusno oboljenje koje može dovesti i do ozbiljnih komplikacija kao što su upala pluća i upala mozga, koje za posljedicu mogu imati i smrtni ishod.

Komplikacije su naročito česte kod osoba mlađih od pet i starijih od 20 godina, kao i kod osoba sa različitim stanjima oslabljenog imuniteta.

U saopštenju se podsjeća da je tokom epidemije malih boginja 2017. i 2018. godine oboljelo oko 5.800 osoba, pri čemu je 15 lica preminulo, od kojih su četvoro bila djeca mlađa od pet godina.

Jedina efektivna mjera za sprečavanje pojave novih slučajeva oboljevanja od malih boginja i suzbijanja epidemije je vakcinacija protiv malih boginja, zauški i rubele MMR vakcinom na cijeloj teritoriji Srbije.

“Batut” podsjeća da se imunizacija protiv malih boginja, zauški i rubele sprovodi sa dvije doze MMR vakcine, pri čemu se prva doza daje sa navršenih 12 mjeseci života, a druga prije upisa u prvi razred osnovne škole.

Osim toga, moguća je vakcinacija i svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica do navršene 18. godine.

Ostavite komentar: