Inicijativa za gašenje Nuklearne elektrane Krško

Umjesto ranije planiranog gašenja Nuklearne elektrane Krško 2023. godine, vlade Slovenije i Hrvatske njen rad žele pomjeriti do 2043. godine. Zbog toga su ekolozi pokrenuli inicijativu za prestanak rada nuklearne elektrane Krško.

Nuklearna energija jeste bila veliko dostignuće nauke, ali sada su to preuzele nove tehnologije, a među njima su i vjetro elektrane koje ne zagađuju životnu sredinu.

Stoga smo pokrenuli inicijativu da nuklearna elektrana Krško prestane s radom, poručuju predstavnici ekoloških udruženja.

– Radi se o tome da je nuklearka odavno prevaziđena, a posebno sporno u svemu tome je to što rad nuklearke planiran do 2024. godine treba da bude produžen. To smatramo asolutno neprihvatljivim, s obzirom na bezbjedonosne rizike – kaže Mario Crnković, Udruženje “Grin tim” Novi Grad.

– Mi smo se pridružili toj velikoj kampanji da se skrene pažnja i da se uključi čitavo ovo područje koje je u zoni uticaja nuklearne elketrane. Da se potpiše peticija, da se u stvari napravi pritisak da se ne dozvoli produžetak rada ove nuklearne elektrane – istakla je Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu Banjaluka, navodi RTRS.

Odlaganju radioaktivnog otpada koje je planirano na Trgovskoj gori suprotstavljaju se i udruženja sportskih ribolovaca.

Ističu, žele da zaštite ljepotu Une i riblji fond.

– To je jako dobar prijedlog, dobra inicijativa, s obzirom da ta nuklearka dosta dugo radi. Pretpostavljam da je ta oprema zastrajela – navodi Edib Džaferbegović, predsjednik SRD Novi Grad.

Predstavnici opština u Pounju podržavaju inicijativu ekoloških udruženja za gašenjem nuklearke Krško.

Ističu na taj način bi se lakše riješili nesporazumi u vezi planiranog odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

– Sigurno da je ta inicijativa je u skladu sa cjelokupnom situacijom koja je vezana za rad same nuklearke. Moram istaći činjenicu da nuklearka Krško je praktično tehnologija iz prošlog vijeka. Ona je kao takva izuzetno opasna i vjerujemo da čak nije ni rentabilna u ekonomskom pogledu – naglasio je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

– Sama situacija kod zemljotresa ovdje kod nas je pokazala da i odlagalište i sam proces proizvodnje takvog otpada dovodi građane u veliku opasnost – upozorava Nikola Јanjetović, načelnik opštine Kostajnica.

Inicijativu ekologa iz Republike Srpske podržali su i ekolozi iz Austrije, Italije i Hrvatske.

Oni su već počeli akciju prikupljanja potpisa za gašenje nuklearke u Krškom.

 

 

Ostavite komentar: