I večeras protesti zbog najave ukidanja povjerenja Vladi Crne Gore

Širom Crne Gore i večeras se održavaju protesti zbog najave ukidanja povjerenja Vladi Zdravka Krivokapića i izbora manjinske vlade, a sa namjerom da se sačuva izborna volja građana od 30. avgusta 2020. godine.

Nikšićani su se okupili ispred zgrade opštine i krenuli u šetnju ka centru grada. Među okupljenima su bili potpredsjednik opštine Mitar Goranović, predstavnici Demokrata, i pokreta “Ne damo Nikšić”.

Goranović je saopštio da ovaj put brani slobodu koja je ostvarena 30. avgusta 2020. godine i slobodu koju je Crnoj Gori donio NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije.

On je optužio potpredsjednika crnogorske Vlade Dritana Abazovića da je “izdajnik Crne Gore”.

“Prvi put je u 30 godina parlament donosio zakone u korist građana i poboljšanja standarda, a ne zakone u korist kriminalaca. Abazović hoće da ovo pogazi i da vrati stanje kako je bilo i DPS da vrati na vlast, to mu neće proći”, poručio je Goranović.

Odbornik Ujedinjene Crne Gore Anica Đurović napomenula je da je poznato da su manjine bile pozvane u vladu, ali da nisu htjele.

“Sada hoće u Vladu jer imaju podršku DPS-a. Našu podršku nemaju, nemaju podršku naroda. Ujedinjena Crna Gora je narod, ovdje se brani narodna volja, a ne volja pojedinaca. Ovom izdajom se krši Ustav države”, rekla je Đurovićeva.

Milutin Buturović iz pokreta “Ne damo Nikšić” saopštio je da su se okupili da poruče da neće dozvoliti prekrajanje izborne volje.

“Postoje dvije opcije za rješenje ove situacije, da se URA vrati pregovorima u okviru većine i da rekonstruiše Vladu i da ostanu tako do 2024. godine. Drugi izlaz je da koalicija `Crno na bijelo` vrati mandat građanima. Oni su građanima obećali da neće sa DPS-om”, naveo je on.

I građani Berana već šestu noć protestuju, pitaju se gdje su poslanici da ih podrže i oni koji su primili po 1.000 evra plate.

“Onog trenutka kad bude skupština, izlazimo svi, tražimo da se vrati mandat nama, ne treba nam ni Zdravko, ni Janko, ni Marko”, poručeno je sa skupa.

Sa skupa je zamoljeno članstvo SNP-a da odustane od manjinske vlade.

“Molim građane da nam se pridruže. SNP ne predstavlja Srbe ako će da podrže manjinsku vladu sa DPS-om. Radikalizovaćemo proteste, ovo je sramno koliko nas je sad okupljeno”, naglasili su oni.

Jedna od članica vladajuće većine u Skupštini Crne Gore – Demokrate poručila je da će biti uz građane u misiji odbrane izborne volje i sprečavanja velike prevare u pokušaju.

Iz Demokratske Crne Gore su ponovili da njihovi poslanici i funkcioneri podržavaju proteste slobodnih građana koji se, prema njihovim riječima, suprotstavljaju krađi izborne volje.

“Demokrate će ličnim prisustvom, kao i prethodnih dana, podržati proteste i stati uz građane koji ne pristaju da se u djelo sprovede dogovorena izdaja i prevara kojom se na vlast namjerava vratiti ona politika koja je u prethodnih 30 godina stvorila sustem straha, nepravde, mafije i terora”, istakle su Demokrate u saopštenju.

Sinoć su takođe održani protesti širom Crne Gore, a posebno burno bilo je u Podgorici gdje su građani prozivali potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, koji im se i nakratko obratio.

On je poručio da neće izdati izbornu volju građana od 30. avgusta 2020. godine i da bez URA nema većine.

Jedan od demonstranata uvrijedio je Abazovića na nacionalnoj osnovi, što je izazvalo oštru reakciju javnosti.

 

 

Ostavite komentar: