“I doživotna robija je mala”: Očevi žrtava masakra u Mladenovcu razočarani mogućom kaznom

25.10.2023. | 07:51

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo 18. oktobra u 10 sati optužnicu protiv Uroša Blažića zbog sumnje da je 4. maja u selima Malo Orašje i Dubona ubio 9, a ranio 12 osoba.

Optužnicom se Blažiću na teret stavlja teško ubistvo za koje je zaprijećena kazna zatvora do 20 godina, a po mišljenju nekih advokata, kazna može biti smanjena i na 15 godina. Roditelji ubijenih razočarani su zaprećenom kaznom jer su se nadali doživotnoj.

-Rečeno je da uz dobro vladanje može i samo 15 godina da odleži. Kakva je to poruka društvu? – pita Miša Todorović, otac ubijenog Dalibora.

Uroš Blažić u vrijeme izvršenja zločina nije napunio 21 godinu i bio je mlađi punoljetnik, zbog čega shodno odredbama Krivičnog zakonika njemu nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već kao maksimalnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. Tužilaštvo je predložilo sudu ovu kaznu, prenosi Blic.

“Ja sam očekivao da će biti kazna doživotnog zatvora, mada je i to mala kazna za ovakav masakr. Cijeli  život će tolike porodice biti zavijene u crno, a on ne pokazuje ni zrno pokajanja. Njemu je isto kao što je ubijao pse po selu sa ocem, tako je i našu djecu pobio. Nemam riječi, zakon je takav da on može dobiti samo 20 godina. Bili mi zadovoljni ili ne, tako će biti”, kaže Miša Todorović.

“Ne mogu da vjerujem da postoje takvi ljudi koji će braniti njega. Ja sam otišao u kancelariju advokata koji njega brani, da se uvjerim da je to tačno. Njegova sekretarica mi je to potvrdila i zaplakala je. Zahvalio sam joj se na informaciji, izašao sam iz kancelarije, ona je ostala u suzama”, priča Saša.”Ova kazna nije dovoljna”

Nijem od bola, kaže da ga je jako zaboljelo kada je čuo da će Blažić dobiti samo 20 godina zatvora.

“A koliko sam razumio, to nije “kazna”, već period za koji on treba da se popravi. Adekvatna kazna je samo doživotna i tome sam se iskreno i nadao. Ova kazna za mene nije dovoljna”, rekao je Saša Panić gostujući na Happy TV.

Podsjetimo, u 4. maja Blažić je prvo otišao do susednog sela Malo Orašje i tamo je ubio pet osoba. On je, kako se sumnja, iz automatske puške i pištolja ubio Marka M. (18), Aleksandra M. (18), N.M. (15), Lazara M. (20), Nemanju S. (21) i Petra M. (20) koji je kasnije podlegao povredama.

Zatim se uputio ka Duboni gdje je ubio još tri osobe. U Duboni je u školskom dvorištu sjedilo društvo, među kojima su žrtve krvavog pira – policajac Milan i njegova sestra Kristina Panić, kao i Dalibor Todorović.- Mnoge kuće su ugašene, porodice zavijene u crno, mnoga djeca pobijena, kao u Duboni tako i u Orašju. Tuga je velika za sve, to je jedna družina koja se poznavala, družila i, nažalost, na takav način nestala… Naše selo je prikupilo novac za mural koji je naslikan na školi, kako bi u znak sjećanja na Daču, Milana i Kiku trajao, da se takva djeca nikada ne zaborave i hvala im na tome – ispričala je Suzana Ranković ranije.