Huan Guaido optužen za veleizdaju

Državni tužilac Venecuele otvorio je istragu protiv opozicionara i samoproglašenog šefa države Huana Guaida, za veleizdaju.

Optužen je jer je htio da multinacionalnim kompanijama “preda” Eskibo, bogatu teritoriju u Gvajani na koju Karakas polaže prava.

“Otvaramo istragu protiv Huana Guaida zbog djela koja predstavljaju zločin veleizdaje”, rekao je Tarek Vilijam Sab u televizijskoj izjavi.

Protiv Guaida već se vodi više istraga. Sudstvo, koje opozicija optužuje da odgovara predsjedniku Nikolasu Maduru, sumnjiči Guaida za nelegalno finansiranje, za kršenje zabrane izlaska iz Venecuele i za protivpravno prisvajanje predsjedničke funkcije, prenose Nezavisne novine.

Posljednja optužba je pokrenula istragu od 23. januara kada se Huan Guaido proglasio prelaznim predsjednikom Venecuele. Kasnije ga je kao takvog priznalo oko 50 zemalja svijeta.

Maduro je zahtijevao da se pokrene istraga protiv Guaida, optuživši ga da želi da “preda Esekibo međunarodnim kompanjama”.

Esekibo je oblast bogata rudama i graniči se s pomorskom zonom s rezervama nafte. Venecuela potražuje tu teritoriju od svog istočnog susjeda Gvajane. 

Ostavite komentar: