Hrvatska uvodi novi režim: Sve zagrebačke bolnice postaju kovid-bolnice

Na jučerašnjem sastanku grupe Ministarstva zdravlja Hrvatske osim povećanja kapaciteta testiranja dogovoren je i novi režim za bolnice.

Posljedica toga je  rast broja zaraženih korona virusom. Juče je zabilježen 4.571 novi slučaj zaraze koronom, 1.207 hospitalizovanih, od toga na respiratoru 153 pacijenta i 26 preminulih. Danas je 4.154 novozaraženih, prenosi Index.hr.

Po novom režimu koji se uvodi zbog pogoršane epidemiološke situacije sve najveće zagrebačke bolnice postaju kovid-bolnice.

To prvenstveno znači otvaranje novih kapaciteta za kovid-pacijente i to u KB Dubrava, KBC Zagreb i u KBC Sestre Milosrdnice. Povećanje kapaciteta bolnice moraju u potpunosti realizovati najkasnije u ponedjeljak.

Postignut je i dogovor za povećanje izolacijskih kapaciteta u svim bolnicama, a predloženo je i otvaranje kapaciteta za kovid-pacijente u Merkuru i na Svetom Duhu.

Dogovoren je i dispečer u zagrebačkoj Hitnoj koji će 24 sata pratiti smještajne kapacitete, i kad je riječ o Ukupnom hitnom medicinskom prijemu (OHBP) i kad je riječ o hospitalizovanim. Dogovoreno je i da bolnice obavezno prijavljuju stanje u 8, 14, 19 i 24 sata.

Na sastanku je razgovarano i o kovid-ambulantama koje bi se takođe trebale pojačano koristiti. Grad Zagreb juče je otvorio kovid-ambulante kao dodatna mjesta na kojima se građani mogu testirati. Podsjetimo, u Zagrebu je juče svaki drugi testirani bio pozitivan, a na testiranju se već danima stvaraju velike gužve.

Ostavite komentar: