Hrvatska: Progon Srba slave kao “oslobođenje 500 kilometara kvadratnih”

Progon 15.000 Srba iz Zapadne Slavonije u akciji “Bljesak” u Hrvatskoj danas proslavljaju kao godišnjicu “oslobođenja 500 kilometara kvadratnih”.

Na proslavi u Okučanima su bili predsjednik i premijer Hrvatske Zoran Milanović i Andrej Plenković, ali u odvojenim posjetama, prenijeli su hrvatski mediji.

Milanović je rekao da su na ovaj dan “hrvatski junaci oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije `Maslenica` omogućili da se Hrvatska konačno spoji i oslobodi”.

Plenković je rekao da su “došli odati počast onima koji su dali živote za slobodu”.

Bio je prisutan i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je rekao da je akcija “Bljesak” bila “briljantna” i kako su tom akcijom “slomili kičmu Velike Srbije”.

Danas se navršilo 26 godina od kada su oružane snage Hrvatske u akciji “Bljesak” sa područja Zapadne Slavonije, koja se tada nalazila u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN, protjerali 15.000 Srba, dok je 283 ubijeno ili se vodi kao nestalo, među kojima 56 žena i osmoro djece.

Zbog ratnih zločina počinjenih u akcijama “Bljesak” i “Oluja”, Haški tribunal pripremao je optužnicu protiv nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franja Tuđmana koji je umro 1999. godine, a saslušano je i više hrvatskih oficira osumnjičenih za zločine protiv kojih nisu podignute optužnice.

Pred sudovima u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, protiv pripadnika hrvatskih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine u toj akciji, koji su i dalje u pretkrivičnoj fazi.

Ostavite komentar: