Hrvatska priznala Huana Gvaida za predsjednika Venecuele

Hrvatska je priznala Huana Gvaida, predsjednika Nacionalne skupštine Venecuele za privremenog predsjednika te zemlje.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopštenje o stanju u Venecueli, iz saopštenja je jasno da Hrvatska podržava Gvaida, piše Index.hr.

“Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tijela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU-a”, kaže se između ostalog u saopštenju ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

Kako se navodi, Republika Hrvatska je zabrinuta najnovijim događanjima u Venecueli te daljnjim produbljivanjem političke, ekonomske i humanitarne krize.

Snažno osuđujemo kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana te brojnih hapšenja. Ističemo važnost pronalaženja mirnog i demokratskog rješenja u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venecuele”, kaže zvanični Zagreb.

Najmanje je četrnaest zemalja EU-a – Španija, Francuska, Velika Britanija, Danska, Holandija, Litvanija, Latvija, Estonija, Portugal, Austrija, Češka, Švedska, Finska i Luksemburg – pojedinačno priznalo Huana Gvaida predsjednikom koji bi imao zadaću organizovati nove izbore.

Aktuelni predsjednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je u nedjelju da postoji mogućnost izbijanja građanskog rata u toj južnoameričkoj zemlji.

 

Izvor.(Klix.ba)

 

Ostavite komentar: