Hrvatska policija objavila snimak izvlačenja migranata iz minskog polja

Policija je objavila detalje akcije u kojoj je spašeno 10 migranata koji su se nalazili u šumi između naselja Modruš i Lička Jesenica.

Podsjetimo, u četvrtak su kod Saborskog u šumi pronađeni povrijeđeni migranti te jedan mrtav muškarac.

Pripadnici ATJ Lučko helikopterom su detaljno pretraživali područje te pronašli i spasili ostale iz grupe koja je ilegalno prešla granicu te ušla u minski sumnjivo područje.

Mlađi muškarac stao je na nepoznatu eksplozivnu napravu i na mjestu poginuo, a drugi iz te grupe su povrijeđeni.
“Nakon zaprimljene dojave policijski službenici su pronašli jednog smrtno stradalog i jednog ozlijeđenog muškarca, dok se ostatak grupe udaljio u nepoznatom smjeru. Tokom jučerašnjeg dana pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka sa ciljem lociranja ostalih osoba iz grupe. S obzirom da su ih locirali na minski sumnjivom području u dubini šume između naselja Modruš i Lička Jesenica u ranim večernjim satima, uslovi nisu dozvoljavali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje. Stoga su ih policijski službenici, putem razglasa iz helikoptera, na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području te da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima”, saopštila je policija, prenos “Index.hr”.

 

 

 

Ostavite komentar: