Hrvatska policija: Nema informacije o postojanju ilegalnih kineskih policijskih stanica

Hrvatska policija nema informacije o postojanju ili djelovanju ilegalnih kineskih policijskih stanica u Zagrebu ili Hrvatskoj, rekla je portparol MUP-a Hrvatske Jelena Biki.

Iz hrvatskog MUP-a su, povodom pisanja američke televizijske mreže “Si-En-En” o prisustvu kineske policije u najmanje 53 zemlje širom svijeta, uključujući Hrvatsku, naveli da su kineski policajci boravili u Hrvatskoj samo radi lakše komunikacije sa kineskim turistima, a saradnju sa Kinom ocijenili su profesionalnom i pozitivnom.

“Ni iz sopstvenog, niti iz saznanja agencija sa kojima sarađuje, Uprava policije nema informacija o postojanju ili djelovanju nelegalnih policijskih stanica u Zagrebu ili Hrvatskoj”, rekla je Biki.

Od 2018. godine, tokom ljetnjih mjeseci, kineski policajci su bili učesnici u projektu “Hrvatska – sigurna turistička destinacija”. Tokom 2020. i 2021. godine kineski policajci nisu boravili u Hrvatskoj, a ove godine ih je boravilo osam, prenose hrvatski mediji.

Peking je negirao da ima neprijavljene policijske snage van svoje teritorije.

Pozivajući se na nevladinu organizaciju “Sejfgard difender”, koja prati stanje ljudskih prava u Kini, “Si-En-En” je objavio da u svijetu postoji više od 100 kineskih policijskih stanica koje prate, maltretiraju i ponekad vraćaju u domovinu kineske državljane koji žive u egzilu.

 

 

Ostavite komentar: