Hrvatska mora da plati odštetu braći Mioković

28.03.2019. | 16:08

Opštinski sud u Pakracu presudio je da Hrvatska mora isplatiti 95.000 kuna /12.764 evra/ odštete Srbinu Nikoli Miokoviću iz Antunovca zbog brutalnog mučenja u jesen 1991. godine, koje su nad njim izvršili “merčepovci”.

Tomislav Merčep je osuđeni ratni zločinac, a Mioković je dokazao da su ga mučili pripadnici MUP–a koji su bili stacionirani u Pakračkoj poljani pod komandom Tomislava Merčepa.

Miokovića su putem induktorskog telefona mučili elektrošokovima. Nakon nekoliko dana, preseljen je u mjesto Međurić, nedaleko od Kutine, gdje je bio zatvoren u kući, a potom premješten na prisilni rad u skladište koje je koristio MUP.

Nikola Mioković je uhapšen zajedno sa svojim bratom Dušanom, koji je prošao identičnu torturu.

Dušan je takođe tužio Hrvatsku, a Opštinski sud u Bjelovaru donio je presudu kojom mu država mora isplatiti 75.000 kuna /oko 10.077 evra/ sa zateznim kamatama unazad četiri godine.

Hrvatsku je u ovom sudskom sporu zastupalo Opštinsko državno tužilaštvo u Bjelovaru, koje se protivilo tužbi, pozivajući se, između ostalog, na zastarijevanje, a uložen je i prigovor da je riječ o ratnoj šteti za koju Hrvatska “nije odgovorna”.

Uslov da bi Miokovići dobili odštetu bila je presuda Merčepu, koju je Vrhovni sud Hrvatske 2017. godine definitivno povisio na sedam godina zatvora.

Merčep je osuđen jer kao komandant jedinice poznate kao “merčepovci” nije spriječio pljačkanje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje srpskih civila.

Kako prenose svi hrvatski mediji, presuda Nikoli Miokoviću je, za sada, nepravnosnažna.

 

Izvor:(RTRS)