Hrvatska još dvije godine neće biti u Šengenu

Hrvatska barem još dvije godine neće biti dio šengenske zone nakon što Evropska komisija sljedeći mjesec, najvjerovatnije, potvrdi da je ispunila tehničke uslove za Šengen.

Više je razloga za to, a jedan od njih je i da se, osim Slovenije, ulasku Hrvatske u Šengen, prema dostupnim informacijama, protive Holandija, Njemačka i Francuska, piše ”Jutarnji list” pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Iako su se donedavno hrvatski zvaničnici “nabacivali” izjavama o vrlo skorom ulasku Hrvatske u Šengen, sada su u predviđanjima neodređeni.

Juče je u Briselu i hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio da je “za Hrvatsku politički važno da dobije pozitivnu ocjenu Evropske komisije o spremnosti za ulazak u Šengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvidjeti kad će ući u taj prostor bez unutrašnjih kontrola na granicama”.

I hrvatski zastupnik u Parlamentu EU i član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Karlo Resler kaže da je “u ovom trenutku nezahvalno procjenjivati kada bi Evropsko vijeće moglo odlučivati o ulasku Hrvatske u Šengen”, prenosi Avaz.ba.

Upravo se “njegov” odbor na nivou Evropskog parlamenta bavi Šengenom i migracijama. O ulasku članice EU u šengensku zonu odlučuju zemlje članice Šengena na sjednici Evropskog vijeća konsenzusom.Ostavite komentar: